BIMobject investerar i hållbarhetsplattformen Prodikt
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH BIMobject investerar i hållbarhets onlineplattformen Prodikt

BIMobject investerar i hållbarhets onlineplattformen Prodikt

Publicerat av: Redaktionen

BIMobject har ingått ett avtal om att förvärva 51% av aktierna i Greenstone Holding AB, företaget bakom Prodikt (www.prodikt.com), en ledande onlineplattform för livscykelanalys inom byggindustrin.

Som en del av transaktionen kommer BIMobject också att investera ytterligare 20 MSEK för att finansiera Prodikts fortsatta internationella tillväxt.

Hållbart byggande – en global megatrend

Enligt International Energy Agency (IEA) står byggindustrin för 38 % av de globala CO2-utsläppen. För att uppnå ett byggnadsbestånd med netto noll koldioxidutsläpp till 2050 uppskattar IEA att direkta CO2-utsläpp från byggnader skulle behöva minska med 50 % redan till 2030, i genomsnitt 6 % per år.

Insikten att byggsektorn måste fundamentalt förändra sin miljöpåverkan har väckt ett enormt internationellt intresse för hållbart byggande från regeringar, finansmarknader och privata företag. International Finance Corporation (IFC) har utsett gröna byggnader som en av de största globala investeringsmöjligheterna under det kommande decenniet.

BIMobject investerar i hållbarhetsplattformen Prodikt

Prodikt – en hållbarhetsplattform för byggindustrin

De nuvarande processerna för att dokumentera och optimera ett projekts miljöpåverkan är kostsamma, manuella och tidskrävande.

Prodikt är en hållbarhetsplattform för byggprojekt som löser tre stora problem för AEC (Architecture, Engineering, Construction)-branschen

  1. Att söka efter och jämföra produkter utifrån deras miljöpåverkan
  2. Att upprätta klimatdeklarationer och genomföra projektanalyser
  3. Att skapa miljövarudeklarationer (EPD) genom varumärket EANDO (www.eando.se)

Genom investeringen kommer BIMobject och Prodikt att bilda ett strategiskt partnerskap, som kombinerar BIMobjects globala bas av byggprodukttillverkare med Prodikts marknadsledande mjukvaruplattform, med ambitionen att bygga världens ledande plattform för hållbar byggnadsdesign. BIMobjects CFO, Martin Lindh, blir ny styrelseordförande i Greenstone Holding AB.

Martin Lindh, CFO på BIMobject, kommenterar: ”BIMobject och Prodikt delar ett gemensamt mål – att hjälpa byggbranschen att bygga bättre och skapa en mer hållbar framtid. Våra företagskulturer är också mycket lika, med en stark tro på den kombinerade kraften av entreprenörskap och teknik. Jag är väldigt imponerad av hur Prodikt-teamet har byggt ett framgångsrikt mjukvaruerbjudande på mycket kort tid, och ser fram emot att arbeta tillsammans för att skala upp företaget och leverera på vårt gemensamma mål.”

Rasmus Ekberg, VD och medgrundare av Prodikt, kommenterar: ”Genom Prodikt får användarna kvalitativ och heltäckande information om både projektets och de enskilda byggprodukternas klimatpåverkan. Plattformen ger också en tydlig översikt av nivån på cirkularitet och hälsoaspekterna hos de material som används. BIMobjects investering i vårt företag och vårt partnerskap kommer att stärka båda företagen och ge AEC-branschen förmågan att designa mer hållbart.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>