Sigill Kvalitetssystem i nytt samarbete om biokol
Hem MILJÖ Sigill Kvalitetssystem i ett nytt samarbete om biokol

Sigill Kvalitetssystem i ett nytt samarbete om biokol

Publicerat av: Redaktionen

En standard för certifiering av kolsänksrätter med biokol tas fram i nytt samarbete med Sigill Kvalitetssystem inom projektet Kolsänksrätter med biokol.

Tredjepartsstandarden kommer till en början att fokusera på den svenska marknaden där biokol är en växande industri.

Kolsänkan skapas först när biokolet har använts på till exempel en åker, där det samtidigt bidrar med flera andra miljönyttor. Det innebär att lantbruket kan bidra med mark för kolsänkor och samtidigt få betalt för klimatnyttan med kolinlagring.

– Genom samarbetet kommer vi säkerställa att standarden ger ett värde för lantbrukarna och att detta kommer förvaltas inom vår process för tredjepartscertifiering under ackreditering, vilket innebär öppenhet, trovärdighet och oberoende, säger Ann-Louise Ingvarson, vd Sigill Kvalitetssystem.

Syftet med att göra en standard är att skapa en trovärdig marknad för kolsänkor med biokol, men också att anpassa de riktlinjer som finns internationellt till svenska förhållanden. Marknaden för kolsänkor växer och därför börjar det uppstå ett behov av kontroll och certifiering.

– Klimatarbetet kommer utvecklas enormt de kommande åren och nu är precis rätt tid för en certifiering för kolsänksrätter i Sverige. Intresset för långvariga kolsänkor ökar och nu har vi möjlighet att skapa en säker och effektiv marknad i Sverige, säger Anna Broekman, vd HS Certifiering.

Standarden kommer att klargöra hur beräkningen av kolsänkan görs och därigenom hur många kolsänkskrediter som varje ton biokol ger upphov till. I den beräkningen behöver hänsyn tas till bland annat transporter, biokolets kolhalt, och kolsänkans permanens. Standarden kommer även säkerställa att ingen dubbelräkning sker, det vill säga att samma kolsänka inte används av flera köpare.

– Att standarden får en trygg förvaltare i Sigill Kvalitetssystem gör att biokol kan leva upp till sin potential som klimatlösning samtidigt som det blir en ny inkomstkälla för lantbrukare, säger Cecilia Hermansson, projektledare på Hushållningssällskapet Sjuhärad.

Sigill Kvalitetssystem i nytt samarbete om biokol

Biokol kan spridas på jordbruksmark med flera olika maskiner, något som testades inom projektet på Hjelmsäters Egendom förra året.

Projektet Kolsänksrätter med biokol är ett EIP-AGRI-projekt och finansieras av landsbygdsprogrammet 2014-2020 med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, och projektet ägs av Hushållningssällskapet Sjuhärad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>