Metodikstöd för kommuners och regioners hållbarhetsarbete
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Ett metodikstöd för kommuners och regioners hållbarhetsarbete

Ett metodikstöd för kommuners och regioners hållbarhetsarbete

Publicerat av: Redaktionen

Kommuner och regioner har nyckelroller i samhällets hållbarhetsomställning.

För att klara den komplexa uppgiften har en förbättrad systemförståelse av hållbarhetsbegreppet liksom ett förbättrat stöd för systematiskt och strategiskt hållbarhetsarbete efterfrågats.

Nu har forskare vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, tagit fram metodikstöd som ska hjälpa kommuner och regioner i hållbarhetsomställningen.

Kommunala och regionala aktörer har nyckelroller i samhällets hållbarhetsomställning. Men det är en komplex utmaning för ledare att skapa hållbara visioner och effektiv styrning mot hållbarhet och det saknas ofta ett övergripande systemperspektiv. Det leder till att lösningar inom ett område ofta orsakar problem inom ett annat område, eller att framstegen tar lång tid. Dessutom saknas det ofta kapacitet för att samordna samverkan mellan olika aktörer för att hitta hållbarhetsinsatser som leder till systemförändringar.

I en avhandling i ämnet strategisk hållbar utveckling presenterar Lisa Wälitalo hur kommuner och regioner kan stödjas i sitt hållbarhetsarbete. Hon har arbetat med tre regioner och åtta kommuner i ett gemensamt forskningsprojekt.

Resultatet av hennes studier är ett föreslaget metodikstöd som ska hjälpa ledare och andra aktörer i kommuner och regioner att tackla hållbarhetsutmaningen systemiskt, systematiskt och strategiskt över organisations- och sektorsgränser, inklusive en förbättrad ekonomi redan från början i utvecklingsarbetet.

Metodikstöd för kommuners och regioners hållbarhetsarbeteDisputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Fredagen den 5 maj 2023
Tid: 
Kl 13:00
Plats:
 Sal J1630, BTH, Campus Karlskrona eller via Zoom, se BTH:s kalender.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>