Vad händer med plast som samlas in på återvinningcentraler?
Hem MILJÖ SVT rapport: Vad händer med plast som samlas in på återvinningcentraler?

SVT rapport: Vad händer med plast som samlas in på återvinningcentraler?

Publicerat av: Redaktionen

Mycket plast som samlas in i svenska kommuner går till förbränning rapporterar SVT – hur ligger det till hos Sysav?

I ett inslag berättar SVT att plast som samlas på på återvinningscentraler i Sverige många gånger går till förbränning och inte till återvinning.

Fler än hälften av Sveriges kommuner har inte någon plaståtervinning, enligt en undersökning av Avfall Sverige.

Plast är komplext och i många fall dyrt att återvinna.

Detta gör Sysav

Med sikte på att vara klimatpositiva till 2030 arbetar Sysav kontinuerligt med att minska mängden fossilt material till energiåtervinning – både från kommuninvånare och industrikunder.

Vi har sedan 2020 haft separat hårdplastinsamling på samtliga återvinningscentraler, plasten som samlas in skickas vidare till återvinningsaktörer. Just nu testar vi utökad insamling på tre av våra återvinningscentraler– för att få renare fraktioner material som det finns garanterade återvinningsmetoder för, och för att kunna analysera övrig plast.

Vi arbetar också för att öka utsorteringen av plastförpackningar i hemmet – allt för mycket plast hamnar fortfarande i restavfallet.

Vad måste hända för att plaståtervinningen ska öka?
  • Vad händer med plast som samlas in på återvinningcentraler?

    Sysav testar utökad hårdplastinsamling på tre återvinningscentraler

    Bättre utsortering. Större volymer insamlad plast är mer kostnadseffektivt att hantera och enklare för återvinnaren att sälja.

  • Ökad användning av återvunnen plast. Det måste finnas en efterfrågan på materialet. Införande av kvotplikt är ett styrmedel som skulle kunna få stor effekt.
  • Design för cirkularitet. Det är dags att de som sätter produkterna på marknaden börja tänka hela varvet.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>