Nomineringarna till Sweboats Miljöpris 2023
Hem MILJÖ Sweboats Miljöpris Nominerad 2023

Sweboats Miljöpris Nominerad 2023

Publicerat av: Redaktionen

SWEBOATS MILJÖPRIS 2023

Sweboat har instiftat ett Miljöpris som belönar den person, organisation eller det företag som har gjort en bra och betydelsefull insats på miljösidan kopplat till båtlivet.

Exempel på detta kan vara;

Ett miljöprojekt/-initiativ

En uppfinning som gagnar miljön och/eller miljöarbetet

En enkel insats med stor effekt på miljön

Miljöpriset delas ut årligen och är på 25 000 SEK.

2023-års pristagare utses på presslunchen inför öppningen av Båtmässan i Göteborg den 3 februari kl 12:00.

De nominerade för Sweboats Miljöpris 2023 är:

ECO TEAK

50% kommer från återvunnen teak I Indonesien. Med återvunnen menas sågspån från möbelindustrin.Ca 23% är återvunnen HDPE från korkarna på vattenflaskor.

BALTIC SAFETY PRODUCTS

Tyget vävs av polyester som är återvunnen från PET-flaskor. Flytmaterialet polyeten tillverkas av återvunnet industriavfall. Remmar m.m. produceras av nya material för att klara säkerhetskraven.

HEMPASPEED

En Biocidfri (giftfri) båtbottenfärg som tack vare ny teknik relativt lätt kan målas över gamla färger. På så vis blir produkten mer lättillgänglig för fler båtägare som vill välja ett miljöanpassat alternativ.

DIVA 34 SE

Den stora innovationen ligger i kompositen, dvs all plast, som är möjlig att återvinna. Divas byggmetod gör att materialen i skrov och däck kan separeras och återanvändas. Man hettar upp och separerar. Det kan göras på ett antal olika anläggningar både i Sverige och utomlands. Då kan man återanvända materialen igen och det tappar inte särskilt mycket av sina egenskaper i processen, dvs inte tappar t ex styrka.

BÅTSKROTEN

Båtskroten Sverige AB har sedan starten 2007 varit den drivande aktören för hela båtlivet när det gäller återvinning av uttjänta fritidsbåtar, och de var initiativtagarna till att bygga upp ett nationellt system. Det har tidigare saknats kontrollerade processer och kvalitetssäkrade aktörer för att ta hand om uttjänta fritidsbåtar, vilket lett till både onödig nedskräpning och oseriöst hanterande av uttjänta båtar.

CLEAN SEA

Förpackningar, flaskor, nät och dunkar. Varje år flyter hundratals ton skräp iland längs Västkusten. Företaget CleanSea arbetar för att rensa hav och kuster från skräp. Sedan starten 2019 har CleanSea gjort över 200 cleanups, städat mer än 250 vikar längs den svenska kusten. De har samlat in över 28 000 kilo plast, fiskeredskap och annat skräp från havet.

Nomineringarna till Sweboats Miljöpris 2023DRIVE IN BOAT WASH

För båtägare som väljer att inte bottenmåla sin båt så är en båttvätt ett miljöanpassat alternativ som dessutom bidrar till lägre bränsleförbrukning.

Pristagare tidigare år:

2022 Svenska Båtunionen, ”Nationella havsmiljökonferensen”

2021 Melissa Feldtman, Österåkers kommun

2020 Havs- och Vattenmyndigheten

2019 Projektet “Optimist för havet”

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>