Uniper och Sasol ecoFT i gemensamt initiativ för tillverkning av hållbart flygbränsle genom projektet SkyFuelH2
Hem TRANSPORT Uniper och Sasol ecoFT i gemensamt initiativ för tillverkning av hållbart flygbränsle i Långsele, Sollefteå genom projektet SkyFuelH2

Uniper och Sasol ecoFT i gemensamt initiativ för tillverkning av hållbart flygbränsle i Långsele, Sollefteå genom projektet SkyFuelH2

Publicerat av: Redaktionen

Uniper har skrivit under en avsiktsförklaring med Sollefteå kommun för att, tillsammans med Sasol ecoFT, vidare undersöka möjligheterna att etablera ett unikt industriprojekt för hållbart flygbränsle i Långsele, Sollefteå.

Projektet, som går under namnet SkyFuelH2, har som ambition att etablera den första produktionsanläggningen i sitt slag för att bidra till omställningen av flygbranschen.

– Sverige ligger i framkant i den gröna och digitala omställningen av näringslivet och industrin vilket skapar nya jobb med schysta villkor i hela Sverige. SkyFuelH2 är ytterligare ett exempel på hur omställningen kan skapa jobb och framtidstro, detta är ett viktigt steg för Långsele, Sollefteå, Sverige och vår flygbransch, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

I ett nytt samarbete med Sasol ecoFT, världsledare inom en teknik som kallas Fischer-Tropsch, är ambitionen att för första gången använda tekniken i industriell skala för att tillverka hållbart flygbränsle. Bränslet tillverkas genom att kombinera kol från biomassa och förnybar vätgas.

– På Sasol ecoFT är vi stolta över att samarbeta med Uniper i SkyFuelH2. Vi är glada över att bidra med vår 70 år långa erfarenhet av att utveckla högklassig teknologi och applicera vår beprövade Fischer-Tropsch-teknik och ”Power-to-Liquid”-process för tillverkningen av hållbart flygbränsle, och därmed bidra till en klimatsmartare värld, säger Fleetwood Grobler, vd och koncernchef Sasol.

Uniper och Sasol ecoFT i gemensamt initiativ för tillverkning av hållbart flygbränsle genom projektet SkyFuelH2Bidragande till valet av Långsele och Sollefteå för SkyFuelH2 är kommunens stora tillväxtambitioner, områdets tillgång till förnybar el och passande markområden, samt bygdens långa industrianor.

I och med avsiktsförklaringen fortsätter nu arbetet tillsammans med Sollefteå kommun för att utforska möjligheterna att etablera SkyFuelH2.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>