Bostadsministern: ”Vi måste styra mer mot klimatsmart byggande”
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Bostadsministern Johan Danielsson: ”Vi måste styra mer mot klimatsmart byggande”

Bostadsministern Johan Danielsson: ”Vi måste styra mer mot klimatsmart byggande”

Publicerat av: Redaktionen

Bostadsminister Johan Danielsson vill skärpa arbetet för att styra byggindustrin mot ett mer hållbart byggande.

Besöket på Lindbäcks fabrik där industriellt träbyggande reducerar 50 procent av koldioxidutsläppen inspirerade:

– Det är klart att framtiden ligger i att vi bygger med lägre klimatavtryck.

Bostadsministern besökte under tisdagen Lindbäcks husfabrik på Haraholmen i Piteå. Han fick en guidad tur, men också några medskick på saker som Lindbäcks anser att regeringen borde titta på. Efter rundvandringen var ministern väldigt glad över det han sett:

– Nä, men det är ju fantastiskt att se den här industriproduktionen av bostäder. Och inte bara bostäder, utan bostäder i trä som kan byggas till vettiga kostnader och som har lägre klimatavtryck.

Bostadsministern: ”Vi måste styra mer mot klimatsmart byggande”

Bostadsminister Johan Danielsson på besök i Lindbäcks fabrik.

Ministern tog fasta på att industriellt träbyggande reducerar koldioxidutsläppen med 50 procent mot traditionellt byggande i stål och betong:

– Ja, men det är klart att framtiden ligger i att vi bygger med lägre klimatavtryck, vi måste styra dit. Det handlar inte bara om en bostadsfråga i Sverige, det är viktigt för Sverige och världen att vi får ner vårat klimatavtryck. Och där är bostadsbyggandet en viktig del.

Ministern fick också medskick som påpekade att till exempel detaljplaner är baserade på byggteknik med stål och betong, vilket betyder att innovativ träbyggnad som till exempel kräver några centimeter till per våningsplan i höjd för att klara alla standardkrav förlorar i konkurrenskraft då färre antal våningar ryms under detaljplanerad maxhöjd. Vilket alltså straffar hållbart byggande på marknaden:

– Ja, det tar jag definitivt med mig, det var väldigt konkret input som jag kommer att ta med mig till regeringskansliet så vi får titta närmare på det.

Lindbäcks ledning konstaterade också att det i dag inte finns några drivande styrmedel som tvingar byggbranschen att ställa om mot mer hållbart byggande. Inte på samma sätt som inom energi- eller bränslesektorn:

– Ja. Det handlar också om att vi måste styra mer mot klimatsmart byggande, kanske hitta styrmedel på ett annat sätt i byggbranschen som man gjort i andra branscher. Det är något som regeringen arbetar med. Vi har gett Boverket liknande uppdrag redan. Men det kanske finns anledning att snäppa upp det arbetet ytterligare, konstaterar bostadsminister Danielsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>