Upphandlingscentral på nätet hjälper privata fastighetsägare och BRF:er att energieffektivisera
Hem ENERGI Upphandlingscentral på nätet hjälper nu privata fastighetsägare och BRF:er att energieffektivisera

Upphandlingscentral på nätet hjälper nu privata fastighetsägare och BRF:er att energieffektivisera

Publicerat av: Redaktionen

Kvarteret Klimatspararna är en digital plattform där fastighetsägare kan delta i gemensamma upphandlingar som gynnar energieffektiva lösningar.

Det är en upphandlingscentral på nätet för bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare.

Upphandlingscentral på nätet hjälper privata fastighetsägare och BRF:er att energieffektivisera

Även småhusägare har visat intresse för Klimatspararna och vi hoppas att få med även den kategorin, säger Thomas Sundén, vd för Sustainable Innovation.

De som utvecklat och står bakom initiativet är organisationen Fastighetsägarna, Installatörsföretagen, Energieffektiviseringsföretagen och Sustainable Innovation.

–Idén utvecklades genom Smart Built Environment i samverkan med Informationscentrum för hållbart byggande. Därifrån kom grunderna för dagens Klimatspararna, berättar Thomas Sundén, vd för Sustainable Innovation.

–De stora fastighetsägarna och aktörerna kan nog bygga hållbart och energieffektivisera, men vi ville ta fram ett hjälpmedel för de mindre, där kunskaperna i rollen som beställare av energieffektivisering är mycket varierande, fortsätter Thomas Sundén.

Under utvecklingen av Klimatspararna hämtades inspiration bland annat från allmännyttans inköpsfunktioner hos HBV. Det nya konceptet Klimatspararna innebär att de fastighetsägare och BRF:er som startar ett konto på Klimatspararna, kan vara med och upphandla tillsammans, för att spara tid och pengar och samtidigt bygga hållbart. De kan göra gemensam sak med andra fastighetsägare som finns geografiskt nära. När det är flera som vill göra samma åtgärd startar upphandlingstjänsten.

Konceptet Klimatspararna innebär att de fastighetsägare och BRF:er som startar ett konto på Klimatspararna, kan vara med och upphandla tillsammans, för att spara tid och pengar och samtidigt bygga hållbart.

Fem steg

Att på Klimatspararnas digitala plattform fylla i vilka klimatåtgärder ni vill genomföra är det första av fem steg. De övriga fyra är:

• Klimatspararna flaggar automatiskt när det finns tillräckligt många intresseanmälningar gällande samma åtgärd inom ert geografiska område.

• En upphandling startar, utan att ni förbinder er till deltagande. Upphandlingen genomförs av kvalificerade upphandlare i samråd med experter.

• Alla som anmält intresse får ta del av det vinnandet budet, för att sedan ta ställning till att signera ett avtal.

• Efter genomförd entreprenad ombeds ni att göra en utvärdering av leverantören.

–Upphandlingscentralens funktion är enkel. Vi svarar för plattformen, men deltar inte i affärerna med entreprenörerna. Avtalen sluts mellan beställare och entreprenör och då är vi inte med längre, berättar Thomas Sundén.

Allteftersom användningen av Klimatspararna ökar i volym fylls listan med åtgärder/renoveringspaket på, så det blir ytterligare energieffektiviseringsåtgärder att välja bland. Samtidigt får entreprenörer anmäla sig och kvalificera sig på områdena kvalitet och hållbarhet samt presentera sina erbjudanden. På så sätt är både beställare och utförare med och bygger upp Klimatspararna.

Målet är att gemensamma upphandlingar som utförs av professionella upphandlare både pressar priser och upprätthåller kvaliteten. Klimatspararna kommer i samtliga upphandlingar att inkludera produkters LCA-värden och skall-krav på högsta möjliga nivå som går att motivera, utan att produkterna blir orimligt dyra.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>