Utredning om energieffektivisering läggs ned – nu ställs regeringen till svars
Hem ENERGI Utredning om energieffektivisering läggs nu ned –det ställs regeringen till svars

Utredning om energieffektivisering läggs nu ned –det ställs regeringen till svars

Publicerat av: Redaktionen

2021 tillsattes en utredning om hur systemet Vita certifikat, ett marknadsbaserat styrmedel för energieffektivisering, skulle kunna realiseras.

Utredningen är nästan klar och skulle presenteras i mars 2023, i stället lade regeringen nyligen ned den nästan färdiga utredningen – med skäl som är pinsamt svaga.

Regeringen hävdar att beslutet delvis är grundat på att utredningen kostar pengar.

Det är inte ett hållbart argument med tanke på att utredningen nästan är färdig. En annan anledning som anges är att systemet skulle vara administrativt betungande. Sverige har dock redan ett liknande system för att främja förnybar elproduktion: Elcertifikatsystemet. Ett system som också kan sägas ha utgjort en ”administrativ börda” för energibolagen. Enigheten är dock stor om att den administrativa bördan med Elcertifikat vägs upp många gånger om av den nytta systemet gör för Sverige. Detsamma skulle kunna gälla vita certifikat.

Det är svårt att förstå varför regeringen säger nej till energieffektivisering just nu. Regeringen borde ta ett större ansvar för att få ner energipriserna och samtidigt göra en insats för klimatet. Jag ser inget annat styrmedel med samma effekt som skulle kunna införas lika snabbt. Det här blir dyrt för både samhället i stort och för alla med höga energiräkningar, säger Lotta Bångens, VD Energieffektiviseringsföretagen.

Utredning om energieffektivisering läggs ned – nu ställs regeringen till svarsVita certifikat hade kunnat hjälpa oss att nå både EU-målet och Sveriges nationella mål för energieffektivisering. Vita certifikat skulle även bidragit till en stor samhällsekonomisk nytta och en ren vinst för energisystemet som helhet. Sverige är i akut behov en modig energipolitik, med regler och styrmedel som kan lösa energikrisen på lång sikt.

Enligt regeringen är vita certifikat inte rätt väg att gå – nu väntar debatt i riksdagen om hur de i stället planerar att nå energieffektiviseringsmålen. Tisdag 31 januari är det interpellationsdebatt mellan Marielle Lahti (MP) och energiminister Ebba Busch (KD) om just nedläggningen av utredningen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>