Wavin: Dagvatten som resurs, ett cirkulärt synsätt
Hem CIRKULÄR EKONOMI Wavin digitaliserar dagvattenhanteringen – främjar cirkulärt kretslopp

Wavin digitaliserar dagvattenhanteringen – främjar cirkulärt kretslopp

Publicerat av: Redaktionen

Vattenbrist och extremväder har aktualiserat behovet av mer hållbara lösningar för hantering av dagvatten. Wavin har utvecklat en digitaliserad ”UCR-lösning” för ändamålet.

Det innebär att dagvatten ses som en värdefull resurs och kan återanvändas där det faller, istället för att bara ledas bort.

– Om städerna ska kunna hantera både översvämningar och vattenbrist krävs en ny syn på dagvattenhantering och det erbjuder Wavin, säger Dan Halldin, nordisk chef för Urban Climate Resilience (UCR) på Wavin i ett pressmeddelande.

Wavin har i många år arbetat med dagvattenhantering och utvecklat lösningar anpassade för städer, så kallade Urban Climate Resilience (UCR)-lösningar, som svar på framtidens klimatutmaningar.

UCR utmanar det traditionella synsättet, där dagvatten snabbt leds bort, och främjar istället ett cirkulärt tänkande. Fokus ligger på att använda dagvattnet som en resurs – till nytta för både stadens infrastruktur och den omgivande miljön.

Wavin: Dagvatten som resurs, ett cirkulärt synsätt

Wavin möter framtidens väderutmaningar med IOT-styrda dagvattenventiler och blågröna tak

– Vi behöver börja använda vattnet där det faller – och vi måste göra det nu, innan situationen blir ännu mer kritisk, säger Dan Halldin.

Digitala lösningar för smartare dagvattenhantering

En viktig del av Wavins strategi är digitalisering av dagvattenhanteringen. Med intelligenta lösningar som  StormHarvester – ett IoT-baserat ventilstyrt system – kan vattnet styras och återanvändas i realtid. Systemet gör det möjligt att optimera användningen eller utsläppet av dagvatten genom att öppna ventiler när det finns kapacitet i systemet.

Wavin arbetar också aktivt med att utveckla smarta blågröna taklösningar, som PolderRoof – ett fördröjningssystem som skapar gröna stadsmiljöer med takträdgårdar och samtidigt avlastar de redan hårt belastade avloppsnäten.

I stadsmiljöer kan det vara en utmaning att hitta plats för fördröjningssystem under marken, där rör och ledningar ofta tar upp utrymmet. Med PolderRoof flyttas lösningen upp på taket, vilket ger byggherren möjlighet att optimera markanvändningen i projektet.

Ordningen i ett dagvattenprojekt

Effektiv dagvattenhantering kräver ett strukturerat tillvägagångssätt, där prioritering av hållbara lösningar är avgörande. Först bör dagvattnet samlas upp, därefter filtreras och renas för att kunna återanvändas.

Om återbruk inte är möjligt kan vattnet användas för att kyla omgivningen genom avdunstning på de blågröna taken, eller infiltreras i marken för att återfylla grundvattenresurserna. Överskottsvatten kan vid behov fördröjas i dagvattenmagasin innan det till sist leds vidare till avloppssystemet när det finns kapacitet.

– Genom att följa denna ordning säkerställer vi att dagvattnet används som en resurs istället för att bara ledas bort. Det ger både miljömässiga och ekonomiska fördelar på sikt,  säger  Dan Halldin.

Wavins UCR-lösningar erbjuder en bra hjälp på vägen, Men de passar inte överallt, utan ska användas där de gör nytta, betonar han.

– Bara för att något är smart betyder det inte att det är rätt i alla sammanhang. Det handlar om att kombinera traditionella metoder för dagvattenhantering med intelligenta system – så att vi hittar den bästa möjliga balansen, avslutar Dan Halldin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>