Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges koldioxidutsläpp, och pekas därför ut som prioriterad i den svenska handlingsplanen för omställningen till cirkulär ekonomi.
En viktig del av denna omställning är att öka återvinningen av bygg- och rivningsmaterial – ett område där fasadtillverkaren Rockpanel nu tar täten med certifiering.
–Hållbarhet har länge varit överordnat i branschen, och det är glädjande att det fortsätter att vara på dagordningen, säger Allan Lindboe, Business Director Nordics på Rockpanel i ett pressmeddelande.
Företaget har nyligen erhållit Cradle to Cradle-certifiering på silvernivå för sina fasadbeklädnadsserier Rockpanel Colours och Rockpanel Natural. Certifieringen är ett kvitto på hållbarhet genom hela leveranskedjan.
– Vi har genomgått en lång certifieringsprocess och är stolta över att nu ha blivit Cradle to Cradle-certifierade på silvernivå. Här ställs krav på hela leveranskedjan, som bedöms utifrån hållbarhet inom fem kategorier, berättar Allan Lindboe.
De fem kategorierna är cirkularitet, materialsäkerhet, övergången till förnybara energikällor, social rättvisa samt kontinuerliga förbättringar av produkter och processer.
– Att få detta godkännande är prioriterat för oss, så att kunderna vet att de gör ett ansvarsfullt val med Rockpanel. Efter användning kan materialet ingå i produktionen av nya stenullsprodukter, och våra fasader består av upp till 50 procent återvunnet material, förklarar Allan Lindboe.
Enligt Allan Lindboe har intresset för hållbart byggande ökat markant.
– Vi kan tydligt märka att våra kunder blir allt bättre på att förstå betydelsen av hållbart byggande. Därför ställer de andra typer av frågor och krav på oss som leverantör jämfört med tidigare.
Högre krav på hållbara material i byggbranschen
Senast år 2025 ska minst 70 procent av bygg- och rivningsavfall återvinnas eller förberedas för återanvändning, enligt Sveriges miljömål. Rockpanel möter detta genom sitt återvinningsprogram Rockcycle, som samlar in uttjänta och överblivna stenullsprodukter, som utan att förlora funktionalitet kan återanvändas i nya byggmaterial.
– Det är mycket betydelsefullt att våra fasader efter sin livslängd kan ingå i nya skivor eller stenullsprodukter, så att vi kan minimera användningen av nya resurser, säger Allan Lindboe.
Omställningen till en mer cirkulär ekonomi är en viktig del. Utöver det framhåller Allan Lindboe också vikten av att planera byggnaders livscykel redan i designfasen för att ytterligare minska klimatavtrycket.
– Förutom återvunnet material tillverkas Rockpanel-skivorna av den vulkaniska bergarten basalt. Det är en i princip outtömlig resurs som samtidigt gör våra fasader slitstarka och motståndskraftiga mot brand, vind och väder.
En del av en större omställning
Cradle to Cradle-certifieringen, som används globalt som standard för hållbar produktutveckling, visar på en riktning där byggmaterial inte bara möter nutidens krav utan också bidrar till en mer cirkulär ekonomi.
Rockpanels arbete understryker hur innovation och certifieringar kan gå hand i hand för att minska byggsektorns klimatpåverkan.
Cradle to Cradle Certified är den ledande standard som används globalt av designers, varumärken och tillverkare för att designa och producera produkter enligt cirkulära principer för en hållbar framtid.