Digitalisering av underhållsprocessen ger LKF bättre koll.
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Hållbar digitalisering av underhållsprocessen ger LKF bättre koll

Hållbar digitalisering av underhållsprocessen ger LKF bättre koll

Publicerat av: Redaktionen

Det är ett ganska omfattande fältarbete som pågår just nu bland LKF:s samtliga fastigheter (Lunds Kommuns Fastighets AB).

Över 10 200 bostadslägenheter samt flertalet av Lunds kommuns äldreboenden och affärslokaler ska gås igenom för att få en bild av deras status.

Men, vi har ansvarat för många stora underhållsinventeringar tidigare så det är egentligen inget speciellt med antalet.

Nej, det handlar om hur vi gör det. Med paddan i handen.

Digitalisering av underhållsprocessen ger LKF bättre koll.

Carolina Larsen, projektledare Dayspring

Det är ett ganska omfattande fältarbete som pågår just nu bland LKF:s samtliga fastigheter (Lunds Kommuns Fastighets AB). Över 10 200 bostadslägenheter samt flertalet av Lunds kommuns äldreboenden och affärslokaler ska gås igenom för att få en bild av deras status. Men, vi har ansvarat för många stora underhållsinventeringar tidigare så det är egentligen inget speciellt med antalet. Nej, det handlar om hur vi gör det. Med paddan i handen.

– Vi digitaliserar den okulära besiktningen med hjälp av ett webbaserat planeringsverktyg för fastigheter som vi tillsammans med LKF anpassar till deras behov. När vi är ute på fält och tittar så lägger vi in all data och tagna bilder direkt på plats. Istället för massa olika pärmar som ligger och dammar så samlas allt på ett ställe. Det effektiviserar och minskar även pappersförbrukningen, förklarar Carolina Larsen, bygg- och projektledare på Dayspring.

Det här arbetssättet kring underhållsplanering är helt nytt. För att hitta rätt detaljnivå från början och skapa väl fungerande rutiner tittar LKF och Dayspring tillsammans på två av fastigheterna utifrån olika perspektiv och kompetenser. Totalt rör det sig sedan om 246 fastigheter, alltifrån nyproduktion till byggnader från förra sekelskiftet. Målet är att skapa en plattform där det ska vara lätt att göra en inventering, och enkelt att få ut användbar data.

– Det finns många funktioner och analyser i programmet. Du kommer t ex kunna filtrera på tak, fasad, område eller årsintervall osv för att analysera data, titta på underhållskostnader och planera åtgärder. Du får helt klart bättre koll. Och framöver kommer det snarare handla om löpande uppdateringar, än att göra en underhållsplan från scratch, avslutar Carolina Larsen.

LKF vågar testa nya saker för att driva på utvecklingen. Det visar inte minst att arbetet med att digitalisera underhållsprocessen även har uppmärksammats av Sveriges allmännytta som utsett LKF till årets vinnare av ”Den vita älgen” i kategorin Murbräckan”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>