Sverige är ett föregångsland i arbetet med hållbarhetsrapportering
Hem ENERGI Sverige är nu ett föregångsland i arbetet med hållbarhetsrapportering

Sverige är nu ett föregångsland i arbetet med hållbarhetsrapportering

Publicerat av: Redaktionen

EU:s hållbarhetsdirektiv, rapporteringsstandarden från EFRAG och hur branschen kan bidra till att förhindra greenwashing var bara några av frågorna på agendan när Accountancy Europes Sustainable Policy Group träffades i Bryssel i förra veckan.

Visst är det något speciellt med fysiska möten?

Den där härliga känslan som uppstår när diskussioner tar fart och nya idéer föds, just för att förståelsen för både personer och budskap blir så mycket bättre när alla befinner sig i samma rum och kroppsspråk och talspråk samspelar.

För att inte tala om de där spontana diskussionerna som uppstår i kön till kaffemaskinen i pauserna.

I förra veckan var jag i Bryssel för att träffa Accountancy Europes Sustainable Policy Group och diskutera strategiska hållbarhetsfrågor tillsammans med representanter från våra europeiska systerorganisationer. Det var vårt första fysiska möte sedan februari 2020 och det var tydligt att det var efterlängtat.

Mötet inleddes med att Accountancy Europes VD Olivier Boutellis-Taft presenterade organisationens strategi där hållbarhetsfrågorna utgör en betydande del. En av frågorna vi sedan diskuterade var hur EU:s hållbarhetsdirektiv (CSRD) ska implementeras i respektive land. Rapporteringsstandarden från EFRAG var också på agendan liksom granskningen och revisorernas roll. Vi avslutade med en diskussion om hur branschen kan bidra till att förhindra greenwashing.

Som jag ser det bör utgångspunkten för implementeringen av CSRD i Sverige vara att den följer nuvarande ordning gällande bolagsstyrning, redovisning och granskning. Det innebär att även hållbarhetsinformation ska kvalitetssäkras på samma sätt som annan information som styrelsen tillhandahåller, det vill säga av revisorn. I Sverige har vi ett försprång i och med att svenska revisorer har granskat olika typer av hållbarhetsrapportering under närmare 30 år. Vi bör verkligen ta vara på detta kunskapsförsprång och arbeta för att Sverige ska fortsätta att vara ett föregångsland när det gäller hållbarhetsrapportering.

Sverige är ett föregångsland i arbetet med hållbarhetsrapportering

FAR:s VD och generalsekreterare Karin Apelman skriver i Karin Direkt om hållbarhetsfrågor på EU-nivå.

Det var med välfyllda energidepåer jag satte mig på planet hem från Bryssel. Full med tankar och idéer om branschens roll i hållbarhetsfrågan. Det är givetvis bra att kunna ha möten digitalt, men det är helt klart att de fysiska mötena ger något mer i form av engagemang, kreativitet och energi.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>