Sveriges Lantbruksuniversitet och Sparbanken Skåne grundar ett gemensamt forsknings- och utbildningscentrum för hållbar matproduktion vid SLU i Alnarp.
Ett forskningsområde blir att se hur digitalisering, övervakningsteknik och AI kan användas för ökad automatisering och precision i produktionen.
Jordbruket försörjer oss med mat och ger även livsnödvändiga bidrag till ekosystemet. Samtidigt medför produktionen av mat stora utsläpp av växthusgaser. Livsmedelsbranschen utmanas tydligt av klimatförändringarna vilket påverkar produktionsförutsättningarna. Allt fler röster höjs också för att Sverige ska bli mer självförsörjande på livsmedel, inte minst som en del av beredskapen. Samtidigt ökar konkurrensen om markanvändningen.
Allt detta gör behovet av kunskap och innovation i jordbruks- och trädgårdssektorn till en viktig samhällsfråga.
– Svensk primärproduktion står inför stora förändringar. Jordbruket präglas idag av många små företag, generationsskiften, låg lönsamhet och utmaningar kring ny teknik. Samtidigt är vi mitt inne i en klimatomställning som kräver både nytänkande och innovation, säger Håkan Schroeder, vice dekan vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenkap (LTV) vid SLU i Alnarp.
Skåne är en central region för Sveriges primärproduktion och är därmed avgörande för landets livsmedelsförsörjning.
Den nya centrumbildningen – som får namnet SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion – skall stärka den skånska primärproduktionen genom kunskap, ny teknik, utvecklat företagande och ökad samverkan mellan akademi, näringsliv och det offentliga.
– Forskning och innovation i samverkan med branschens aktörer är nödvändigt för att kunna utveckla den svenska primärproduktionen. Det nya forskningscentrat möjliggör en ordentlig förflyttning där ny kunskap och ny teknik kan tillgängliggöras för fler. Satsningen blir viktig för primärproduktionen i hela Sverige, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten vid SLU.
Verkar för en hållbar och robust livsmedelskedja
Centrumbildningen får en budget på 50 miljoner kronor för de första fem åren. Inriktningen är att verka för en mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället. Till satsningen knyts ett flertal forskare, en handfull nya doktorander och en biträdande lektor med kompetens inom ny teknik.
Just tekniken får allt större betydelse för en hållbar matproduktion, till exempel genom att nya möjligheter inom digitalisering, övervakningsteknik och AI som kan användas för ökad automatisering och precision i produktionen. Detta är något som sin tur kan minska miljöbelastningen, säkerställa produktkvalitet och öka hushållningen med resurser.
En näringslivsanknuten forskarskola blir också ett av sätten att få forskning och praktik att mötas. Ambitionen är att ytterligare rusta studenter och doktorander med hos näringslivet efterfrågad kunskap om hållbara affärer och problemlösning där processer, system och resursanvändning optimeras.
– Framtiden kommer att ställa nya krav på interaktionen mellan akademi och näringsliv. Kunskap om hållbara arbetsformer och praktiska modeller för detta behöver spridas mellan forskning och företag och även mellan olika branscher. Som bank befinner vi oss mitt i det samhällsekonomiska kretsloppet och det är avgörande att också vi är engagerade i utvecklingen, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.
Under hösten kommer centrat att invigas och en permanent centrumledare att rekryteras som ska engagerar forskare, doktorander, studenter och yrkesverksamma inom primärproduktionen. Planen är att verksamheten ska vara i full gång inför vårterminen 2025.
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, forskar och utbildar kring de biologiska naturresurserna, både på land och i vatten. Universitet jobbar med hållbar utveckling av städer och landsbygd samt för människors och djurs livskvalitet och välbefinnande.