Effekttariffer ska minska effekttopparna i elnätet
Hem ENERGI Effekttariffer ska minska effekttopparna i elnätet

Effekttariffer ska minska effekttopparna i elnätet

Publicerat av: Redaktionen

Energibehovet i samhället ökar och för att elnätsbolagen ska klara av att leverera el behövs ett stabilt elnät.

Ett sätt att använda elen på ett smartare sätt är att införa effekttariffer, så att elen räcker för alla när den behövs som mest.

Målet med effekttarifferna är att fördela elförbrukningen över dygnet för att minska belastningen på elnätet.

Jönköping Energi inför en ny prismodell som ska minska effekttoppar i elnätet. Från och med 1 maj 2024 börjar den nya prismodellen att gälla för kunder med säkring 80 A och uppåt samt högspänning. Införandet av effekttariff ger kunder större möjlighet att påverka sina kostnader för sin elnätsanvändning. Med den nya prismodellen kommer kunderna att betala en rättvis kostnad som baseras på hur mycket effekt som kunden använder. Tariffen baseras på effektuttaget från de två högsta effekttopparna under två olika dagar under en månad.

– För att vi ska kunna fortsätta energiomställningen behöver vi använda vårt elnät så smart och effektivt som möjligt. Genom att börja sprida ut elanvändningen under dagen betyder det att effekten jämnas ut i det lokala elnätet och färre flaskhalsar uppstår, säger elnätschef Johan Granath om införandet av effekttariffer på Jönköping Energi.

Den nya prismodellen innebär att de kunder som undviker att använda mycket el på samma gång och därmed håller nere sitt effektuttag får en lägre avgift.

Effekttariffer ska minska effekttopparna i elnätet– Vi delar in införandet i flera steg och nu i det första steget är det stora kunder med hög förbrukning som kommer att gå över till effekttariff. I steg två kommer det att bli kunder med lägre förbrukning och privatkunder, men vi återkommer med mer info när tidpunkten för detta har beslutats, säger Johan Granath.

De kunder som är berörda i det första steget av införandet kommer att få ett utskick med information från Jönköping Energi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>