Under 2023 ökade antalet solceller som installerades av privatpersoner med 57 procent i Jämtlands län.
Det är en stor ökning men ändå en bra bit under riksgenomsnittet.
För den som funderar på en solcellsinstallation eller är nybliven solcellsägare finns en hel del att tänka på.
Inte minst när det gäller vädret.
Solceller kan minska belastningen på både miljö och den egna plånboken. Till följd av det stora antalet solcellsinstallationer ser Länsförsäkringar Jämtland tyvärr också fler skador kopplade till solcellsinstallationer.
– Det är viktigt att installationen är gjord på ett korrekt sätt och gjord för att tåla stora snömängder. Även det elektriska är viktigt och vi rekommenderar alltid ett överspänningsskydd, säger Anders Dahlén skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland.
I hela Sverige installerades drygt 120 000 solceller under 2023. Det är dubbelt så många som året innan. Samtidigt var de regionala skillnaderna stora. Installationerna ökade mest i Västerbotten, med 148 procent, och faktiskt minst i Jämtland med 57 procent.
– Det är blandat men sammantaget en stor ökning i våra norra län. Solceller fungerar bra här men vi måste hanterar snö på ett annat sätt än i södra delarna av landet, säger Anders Dahlén.
Nu där det solen kommer åter kan det vara frestande att skotta solpanelerna för att öka elproduktionen. Den allmänna rekommendationen är att låta snön vara, en bra installation ska tåla vårt nordliga klimat men kommer det extrema mängder kan det ändå vara bra att minska snömängden på solpanelerna.
– En snöhyvel är det bästa sättet att ta bort snö men lämna en decimeter så riskerar du inte att skada panelerna, säger Anders Dahlén.
En försäkring för hemmet eller byggnaden täcker även skador på solceller men är däremot installationen undermålig gäller den ibland inte fullt ut.
– Det är en stor investering så hör av dig till ditt försäkringsbolag och gör även en slutbesiktning. Då har man gjort det man kunnat för att skydda sig mot eventuella skador.
Tips när du installerar solceller
- Prata med ditt försäkringsbolag! Gärna när du funderar på att installera solceller. Har du redan satt upp solceller? Berätta att du har gjort det!
- Skaffa ett överspänningsskydd för hela hemmet. Det skyddar inte bara solcellsinstallationen utan även annan dyrbar elektronik. Skador från åska är vanligt.
- Planera för snö. Montera solpanelerna så snön kan glida av utan din hjälp.
- Gör en slutbesiktning av installationen.
Tips för snöröjning av solceller
- Snöröj bara om det är absolut nödvändigt.
- Använd ett skonsamt verktyg utan vassa kanter som till exempel en snöhyvel. Lämna en decimeter snö på tak och paneler.
- Ta inga onödiga risker och var försiktig om du ger dig upp på taket.