Fossilfri energi från Vattenfall möjliggör minskade utsläpp i Orthex produktion
Hem ENERGI Fossilfri energi från Vattenfall möjliggör minskade utsläpp i Orthex produktion

Fossilfri energi från Vattenfall möjliggör minskade utsläpp i Orthex produktion

Publicerat av: Redaktionen

Vattenfall kommer att leverera 100 procent fossilfri el från vattenkraft till Orthex fabriker i Sverige och Finland.

Ett viktigt led i Orthex hållbarhetsarbete där målet är att företaget ska ha en helt koldioxidneutral produktion år 2030.

Förra året tecknade Vattenfall och Orthex Corporation, en ledande nordisk tillverkare av hushållsprodukter, ett avtal om 100 procent el från vattenkraft och miljödeklarerad enligt EPD (Environmental Product Declaration) till deras fabrik i Lohja, Finland. Vattenfall levererar sedan 2021 även vattenkraftsel som är miljödeklarerad till Orthexs fabriker i Gnosjö och Tingsryd i Sverige. Den totala volymen är cirka 16 500 MWh/år.

Fossilfri energi från Vattenfall möjliggör minskade utsläpp i Orthex produktion

Magnus Westberg, chef för Production Clients på Vattenfall Business Sales Nordics

­- Vattenfall har en tydlig strategi om att göra det möjligt att ha ett fossilfritt liv inom en generation. Vi vill stötta våra kunder i deras arbete att nå egna uppsatta klimatmål, som Orthex som har högt satta klimatmål, och här har energi en central roll. Vår produkt är viktig i energiomställningen och det arbete vi gör uppskattas av branschen, säger Magnus Westberg, chef för Production Clients på Vattenfall Business Sales Nordics.

Orthex letar ständigt efter hållbara råmaterial för sina plastprodukter och tittar på hur de kan öka användningen av återvunna och biobaserade material och minska klimatavtrycket i sin produktion.

Omställningen till fossilfri el i Finland ledde till att koldioxidutsläppen i landet minskade med 600 ton under 2020.

– Inför alla beslut vi tar ser vi på vilken miljöpåverkan det har. Global uppvärmning är ett av de allra största miljöproblemen. Vi vill göra det vi kan för att minska utsläppen från vår egen verksamhet, och jag tror att det ger oss en konkurrensmässig fördel. Vattenfall är en tillförlitlig partner och vi har samarbetat med dem sedan 2017. Det är ett naturligt steg för oss att ställa om helt till el från fossilfri vattenkraft i vår verksamhet i Norden. Det för oss närmare vårt mål om en koldioxidneutral produktion år 2030, säger Alexander Rosenlew, vd Orthex Corporation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>