Den 22 mars uppmärksammas FN:s Världsvattendag, en dag som sätter fokus på vatten som en mänsklig rättighet och en avgörande resurs i klimatomställningen.
I år lyfts vikten av hållbar vattenhantering – och här spelar AI och digital teknik en allt större roll.
FN slår fast att klimatkrisen i grunden är en vattenkris – med ökade regnmängder, torka, översvämningar och stigande havsnivåer. Men smart teknik kan spela en avgörande roll i att lösa dessa utmaningar. Digitala lösningar och AI blir allt viktigare verktyg för att optimera vattenanvändning, förebygga översvämningar och skapa mer hållbara städer.
Digitala lösningar för hållbar vattenhantering
Sweden Water Research driver flera forskningsprojekt där digitala verktyg hjälper till att analysera och effektivisera vattenförbrukningen. Ett exempel är DISCO (Digital Solutions for Climate Adaptation), som undersöker hur realtidsdata och visualisering av vattenanvändning kan påverka konsumtionsmönster hos dem som bor i lägenheter.
Ett digitalt verktyg mäter hur mycket dricksvatten som går till olika användningsområden i hushållet. Förbrukningen registreras, analyseras och visualiseras med hjälp av maskininlärning, vilket ger både fastighetsägare och boende insikter om hur de kan minska sitt vattenavtryck.
–Fokus behöver flyttas från teknikutveckling till ett bredare samhällsperspektiv, till exempel hur människor ställer sig till cirkulära lösningar och lägre förbrukning, säger Victoria Rydengård, projektutvecklare på Sweden Water Research.
Ett exempel på detta är projektet ”Att sätta pris på vatten” som undersöker möjligheter att skapa ekonomiska incitament för fastighetsägare att införa en mer cirkulär användning av vatten. Till exempel genom att dra nytta av tekniker för att tvätta eller spola i toaletten med renat regnvatten.
–Våra forskningsprojekt tar sig an vatten på olika sätt. Från källa till kran till toalett till reningsverk till sjöar och hav – och tillbaka till kranen igen. Men det handlar också om cirkulära system i vår vardag för att vi ska kunna återanvända vatten i större utsträckning. Och hur vi ska anpassa våra städer till både skyfall och torka, säger Henrik Aspegren, VD på Sweden Water Research.
AI och radar skapar klimatsmarta städer
Klimatförändringar ställer nya krav på städernas infrastruktur för att hantera kraftiga regnväder. Dagens dagvattensystem, med ledningar under mark som ska leda bort regnvattnet, är ofta otillräckliga för att hantera mer extrema väderförhållanden. De behöver kompletteras med lösningar som efterliknar naturens egna grönytor, vilket kan vara en utmaning i tätbebyggda städer.
Med hjälp av AI och högupplösta radardata utvecklar projektet Opti-SITE Projektet Opti-SITE verktyg som visar var dagvattenbrunnar gör störst nytta.
Uppmärksammar vattnets värde
Världsvattendagen är en FN-dag som uppmärksammas den 22 mars varje år. Tillgång till vatten är en mänsklig rättighet, ändå lever 770 miljoner människor utan tillgång till rent dricksvatten, och 1,7 miljarder saknar grundläggande toalettlösningar (2020). Världsvattendagen påminner oss om vattnets värde och om att vi måste hantera vattenresurser med ansvar för att möta både klimatförändringar och en växande befolkning.