I mitten av april börjar Helsingborgs stad att uppgradera sina parkeringsautomater med ny teknik och nytt utseende.

Nu uppgraderar vi till helt digital parkering

Den nya tekniken innebär en smidigare digital lösning.

Nu börjar vi uppgradera stadens parkeringsautomater med ny teknik och nytt utseende. Uppgraderingen innebär en snabb och smidig digital lösning där automaten inte längre matar ut en biljett att placera i bilen. Istället knappar den som parkerar in sitt registreringsnummer i parkeringsautomaten. Den tidigare pappersbiljetten ersätts av en digital biljett och den som parkerar slipper gå tillbaka till bilen efter att ha betalat för sin parkering. Alla parkeringsautomater accepterar fortfarande kort och de flesta även kontanter. Befintliga parkeringsappar fungerar som tidigare.

–Fördelen blir att den som parkerar slipper gå tillbaka till bilen och sätta en biljett i bilrutan, precis som den som betalar med en parkeringsapp. Det digitala systemet innebär också att ungefär 2,5 miljoner papperslappar per år försvinner, vilket förstås är bra för miljön, säger Leo Schneede, parkeringssamordnare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Den som vill betala för sin parkering i en automat följer instruktionerna på en bildskärm: knappar in bilens registreringsnummer på ett tangentbord på automaten och startar sin parkering. Till den som även knappar in sin e-post skickas kvitto direkt dit. Den som betalar med kort (och inte mynt) kan också i efterhand hämta sitt kvitto via helsingborg.se/parkering.

Vi börjar uppgradera automaterna i mitten av april och först ut är parkeringen vid Fredriksdals museer och trädgårdar. Därefter uppgraderar vi efterhand. Under en tid är därför både icke-uppgraderade och uppgraderade automater i bruk samtidigt. Det innebär att det under en tid kan vara så att du parkerar digitalt på vissas parkeringsytor men på andra gäller fortsatt att lägga biljett i bilen.

I samband med uppgraderingen tar vi också bort några automater helt. Det gör vi dels för att allt fler redan använder en parkeringsapp istället för en automat för att betala för sin parkering, dels för att driftkostnaderna stadigt ökar på grund av ökade säkerhetskrav från banker och IT-tjänster och på grund av skadegörelse. På de platser där vi plockar bort automater finns det två eller flera andra automater kvar i närheten. Där det tidigare stått automater sätter vi upp hänvisningsskyltar som pekar mot närmaste automat.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>