Digitalisering, cirkularitet och klimatsmarta innovationer: Här är finalisterna till E-Prize 2025
Hem HÅLLBAR UTVECKLINGDigitalisering, cirkularitet och klimatinnovationer: Här är finalisterna till E-Prize 2025

Digitalisering, cirkularitet och klimatinnovationer: Här är finalisterna till E-Prize 2025

Publicerat av: Redaktionen

AI, blockkedjor och geotermi – i finalen till E-Prize 2025 möts digital spets och grön innovation.

Priset lyfter fram Sveriges mest lovande klimatteknik för energioptimering, förnybar energi och hållbara transporter.

– Energiomställningen är en samhällsgenomgripande förändring, den största sedan den industriella revolutionen. För att vi ska klara detta krävs en mängd olika spelare och lösningar på många olika nivåer, från specifika tekniska problem till de stora systemutmaningarna, säger Carin Kuylenstierna, hållbarhetschef på E.ON i Norden och jurymedlem i E-Prize 2025, till Aktuell Hållbarhet, som står bakom priset tillsammans med DI och E.ON.

E-Prize samlar Sveriges mest innovativa klimatlösningar och delas ut i tre kategorier: energioptimering, förnybar energi och hållbara transporter. Bland finalisterna finns allt från  ett antal smarta lösnignar som använder AI för energieffektivisering till elektriska snöskotrar, flytande solceller, biomassabaserade batterier och småskaliga geotermiska kraftverk.

Digitalisering, cirkularitet och klimatsmarta innovationer: Här är finalisterna till E-Prize 2025

Digitalisering, cirkularitet och klimatsmarta innovationer till final i E-Prize 2025

– Vi är otroligt stolta över den här finalplatsen. Den bekräftar vårt arbete och vår vision och visar på behovet av att utveckla nya metoder för ren och kostnadseffektiv elförsörjning.  Elproduktion som inte bara är fossilfri, utan även stabil och resilient, är idag avgörande för att vi ska kunna möta klimatutmaningarna och det ökade hotet mot vår säkerhet. säger Jessica Friberg, VD och medgrundare på Jordkraft i ett pressmeddelande.

Tre tydliga trender i E-Prize 2025

Enligt Kuylenstierna är årets trender tydliga: digitalisering, cirkularitet och resiliens genomsyrar många av bidragen.

– I turbulenta tider när det är svårare för startups och scaleups att få tillgång till kapital känns det ännu viktigare att sätta ljuset på de bolag som vill vara en del av lösningen, säger hon.

Juryn bedömer bidragen utifrån innovationshöjd, affärsmässighet och hållbarhet.


Finalisterna i E-Prize 2025

Energioptimering

Algeno AB
Med hjälp av AI optimerar Algeno energianvändningen i flerbostadshus – helt utan ny hårdvara. Deras molntjänst anpassar sig efter varje byggnads unika förutsättningar och hanterar redan energidata från över 50 000 lägenheter i Norden. Resultatet: lägre utsläpp, bättre inomhusklimat och ökad kontroll.

Zerotude
Zerotude kombinerar AI med öppna data från exempelvis Lantmäteriet och Boverket. Genom att analysera enbart en byggnads adress kan deras mjukvara föreslå energieffektiviseringsåtgärder med hög klimat- och affärsnytta. En digital genväg till smartare renoveringar inom EU:s mest utsläppsintensiva sektor.

Spritju AB
Spritju bygger en spårbar infrastruktur för elens ursprung. Deras plattform använder blockchain och AI för att möjliggöra energicertifikat i realtid. Med timvis eldata ökar transparensen och risken för greenwashing minskar – ett steg mot mer trovärdig klimatredovisning.


Förnybar energi

Sunsurf Solar
Sunsurf Solar tar solenergin till vattenytan. Genom att installera dubbelsidiga solpaneler på dammar, torvmarker och deponier skapar de lokal förnybar energi samtidigt som de frigör markyta och minskar avdunstning. En innovativ lösning anpassad för nordiska förhållanden.

Jordkraft Energy AB
Med sin modulära geotermilösning erbjuder Jordkraft klimatneutral baskraft från jordens inre – via ett enda borrhål. Kraftverken kräver liten yta, är tysta och fungerar även i känsliga miljöer. En decentraliserad lösning för energisäkerhet i oroliga tider. Kraftverken levererar utsläppsfri baskraft, tillräckligt för att försörja upp till 4 000 hushåll med elektricitet.

Rebaba
Rebaba förlänger livet på elbilsbatterier genom att bygga modulära energilagringssystem. Tekniken kombinerar cirkularitet, lokal energilagring och brandsäkerhet – och minskar samtidigt behovet av ny batteriproduktion. Företaget kopplar ihop två stora delar av energiomställningen: återbruk och lagring


Hållbara transporter

Zparq AB
Zparq utvecklar kompakta eldrivna motorer för fritids- och arbetsbåtar. Med hög energieffektivitet och låg ljudnivå möjliggör de fossilfri sjöfart – och deras motorer är designade för att kunna cirkulera vidare i andra applikationer.

Cellfion
Med cellulosabaserade, PFAS-fria membran bidrar Cellfion till ett teknikskifte inom vätgas och energilagring. Materialet är tillverkat av svensk biomassa och ersätter miljöskadliga fluorämnen i exempelvis bränsleceller.

– Vi befinner oss långt bak i värdekedjan för hållbara transporter, men Cellfion är ett exempel på att även dessa länkar är avgörande, säger Kuylenstierna.

Vidde Snow Mobility AB
Vidde utvecklar elektriska snöskotrar som kombinerar låg klimatpåverkan med återanvändningsbar teknik. Drivlinan är cirkulärt designad, och skotrarna bidrar till tystare och renare vintermiljöer.

E-Prize delas ut för 17:e året i rad, vinnarna utses vid en prisgala den 20 november.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>