Nytt bredbandsstöd ska stärka Sveriges fortsatta digitalisering
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Nytt bredbandsstöd ska stärka Sveriges fortsatta digitalisering

Nytt bredbandsstöd ska stärka Sveriges fortsatta digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Post- och telestyrelsen (PTS) lämnar i dag sitt förslag till ny modell för bredbandsstöd till regeringen.

Stödet ska riktas till områden där kommersiella krafter inte förväntas bygga ut snabbt bredband.

Post- och telestyrelsen (PTS) lämnar i dag sitt förslag till ny modell för bredbandsstöd till regeringen. Stödet ska riktas till områden där kommersiella krafter inte förväntas bygga ut snabbt bredband.

PTS har på regeringens uppdrag tagit fram ett förslag på en ny modell för statligt bredbandsstöd. Modellen ska stimulera en utbyggnad av snabbt bredband som bidrar till målen för 2020 och 2025 i regeringens bredbandsstrategi.

Nytt bredbandsstöd ska stärka Sveriges fortsatta digitalisering

– Vi har nått långt i arbetet för att nå målen, men fortsatta stödinsatser behövs för att hela landet ska kunna ta del av digitaliseringen. Den nya stödmodellen ska vara så enkel och attraktiv som möjligt för de som vill bygga och ge en utbyggnad av nät som håller hög kvalitet under lång tid, säger PTS generaldirektör Dan Sjöblom.

Förslaget innebär att PTS beviljar stöd till utbyggnad som möjliggör minst 1 Gbit/s, i linje med regeringens bredbandsmål för 2025. Stödet ska riktas till områden som saknar snabbt bredband och där utbyggnad på kommersiell väg inte förväntas ske.

PTS föreslår att stödet omfattar utbyggnad till avlämningspunkter i absoluta närheten av hushållen och företagen. Nätägaren ska sedan vara skyldig att erbjuda anslutning av hushåll eller företag till en skälig anslutningsavgift. Syftet är att det offentliga ska bidra till att möjliggöra anslutning, samtidigt som utbyggnadsprojekten inte ska stå och falla med enskilda individers efterfrågan.

Enligt förslaget utlyser PTS stöd per region. Såväl privata som offentliga aktörer kan därefter ansöka om stöd till utbyggnadsprojekt som de själva utformar. PTS rangordnar projekten och beslutar om stöd till de projekt som ger mest utbyggnad av bredband till hushåll och företag för pengarna. Flera projekt per region och aktör kan tilldelas stöd. Regionerna föreslås få en central roll i modellen genom att peka ut vilka platser som är mest prioriterade att bygga till med stöd.

Stöd till fyra regioner under 2020   

PTS ska utlysa och betala ut stöd redan under 2020. Det handlar då om 150 miljoner som kommer att fördelas jämnt till fyra regioner. Totalt finns 650 miljoner att fördela under de närmaste tre åren.

Ta del av rapporten PTS förslag till investeringsstöd för bredband.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>