Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Hem CIRKULÄR EKONOMI Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt 2022

Publicerat av: Redaktionen

WHITE GUIDE: Juryn presenterar idag tio finalister till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022.

Årets finalister står för en mångfald av idéer för omställning till cirkulär ekonomi i restaurangbranschen.

Ett tecken i årets omgång är att fler aktörer än restauranger skickar in idéer för branschutveckling, ett annat att social hållbarhet tar allt större plats. Den femte december utses de tre vinnarna som med innovationsstöd får hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2023.

100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat hållbarhetspris med innovationsprogram som under sex månader uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till omställning till den cirkulära ekonomin.

– Alarmerande rapporter om konsekvenserna av klimatförändringarna och den förlorade biologiska mångfalden kommer allt tätare. Därför måste omställningen av matsystemet göras nu. Och i den processen kan restauranger spela en avgörande roll, säger Per Styregård, juryns ordförande i 100% Cirkulärt.

Juryn i årets omgång av 100% Cirkulärt har mottagit en mångfald av förslag från hela landet. Idéerna handlar om allt ifrån matsvinn, smarta förpackningar och energibesparingar till inredningsdesign och social hållbarhet. Förslagen kommer från restauranger men även från andra aktörer som vill stötta restaurangbranschen i omställningen.

– Det är viktigt att så många som möjligt tänker hållbart och cirkulärt och samarbetar, inte minst nu när branschen har det tuffare än någonsin, fortsätter Per Styregård.

Juryn har nu valt ut de tio idéer som den bedömer bäst motsvarar kriterierna. De tio nominerade finalisterna till 100% Cirkulärt 2022 utan inbördes rangordning är:

  • Lilla Bjers – Inspirationsdagar om hur en grönsaksgård och restaurang utvecklas cirkulärt
  • Reprofit – System för nyckeltal som mätverktyg för cirkularitet på restauranger
  • Ringo Eco – System för tvätt och återanvändning av take away-förpackningar
  • Kalf & Hansen – Manual för minskad miljöpåverkan på restauranger
  • Green Loop System – Återanvändning av plastservis i offentliga restauranger
  • Skoogs Krog & Logi – Självförsörjande restaurang i fjällen
  • Kafeega UF Lerums Gymnasium – Kaffesump blir gödningsmedel
  • Vår Lokal – Modell för att driva en hållbar verksamhet med fokus på mat, möten och nätverk
  • Husmor Lisa – Nätverk för viltplockare som tar tillvara vilda växter till restauranger
  • Wayout – Nyckelfärdiga vatten- och dryckfabriker i miniatyr

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% CirkulärtKriterier för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta samt ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger, och även andra delar av matsystemet.

Måndagen den 5 december utser juryn de tre vinnarna som får innovationsstöd och hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2023.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>