Renoveringsdagarna 2024 – Lagkrav från EU om energieffektiva byggnader, väcker många frågor, särskilt hos större fastighetsägare.
Hur ska man investera energi- och kostnadseffektivt i det befintliga beståndet?
Vilka åtgärder ger bäst effekt och vilka hus är viktigast att ta itu med?
Företaget Zerotude drivs av Maximilian Deiters, tidigare konsult med fokus på dekarbonatiseringsstrategier, och Ricardo Bernardo, föreståndare för avdelningen för energi och byggnadsdesign vid Lunds Tekniska Högskola. De har utvecklat en metod och en mjukvara som baseras på AI och Machine Learning. Ett fastighetsbolag kan se över hela sitt bestånd, och därefter prioritera sina renoveringsprojekt efter energibesparingspotential, investeringsnivå och klimatmål.
En begränsad mängd indata krävs. Hittills är inriktningen på flerbostadshus. Indata är gatuadress och Boverkets Energideklarationsregister. Baserat på adressuppgift hämtas data från Google Earth. Därefter skapas en digital tvilling i form av en 3D-modell för huset. Modellen innehåller bland annat energidata.
– Utifrån byggår och uppgifter om hur man byggde under olika tidsperioder i Sverige, gör AI och Machine Learning en sannolikhetsbedömning av hur husets väggar, fasader, tak och så vidare är konstruerade, och mängden isolering, förklarar Ricardo Bernardo. Fastighetsägare får möjlighet att justera indata vid behov. Ju fler hus Machine Learning får öva på, desto bättre precision, metoden blir därmed allt bättre med tiden.
Träffsäkerheten för modellen härvidlag är ungefär 85 procent. Om ägaren önskar kan teknisk besiktning göras på plats för att kontrollera överensstämmelse.
– Det digitala verktyget föreslår alternativa åtgärder tillsammans med nyckeltal, vilket kraftigt förenklar beslut om energirenovering, säger Ricardo Bernardo, föreståndare för avdelningen för energi och byggnadsdesign vid Lunds Tekniska Högskola. Tack vare verktyget slipper man kostsamma inspektioner på plats av energiexperter. Komplex modellering av byggnader behövs heller inte. Bild: Charlotte Carlberg Barg
Uppflyttning av energiklass
För var och en av husen (eller för ett hus) visas utgångsläge samt resultat efter ett antal rangordnade åtgärder: IMD, solceller, takisolering, tilläggsruta, fasadisolering respektive FTX-aggregat. Andra åtgärder kan också vara aktuella, såsom byte av värmesystem, helt nytt ventilationssystem eller installation av värmepump. För var och en av åtgärderna redovisas: ekonomisk årlig avkastning (%), investering (kr, ackumulerat) och minskad klimatpåverkan (CO2e).
– Fastighetsägaren kan sedan bestämma hur långt denne vill gå i åtgärder och se vilken uppflyttning det blir i energiklass, fortsätter Ricardo Bernardo. Riktigt intressant blir det om hela fastighetsportföljen tas med. Då blir det lätt att prioritera och åtgärda de hus som har högst förbättringspotential.
Träffsäkerheten vad gäller metodens bedömning av energiprestanda efter renovering är hög, felen ligger på högst 5 procent.
Zerotude är specialiserat på energimodellering. Det går att simulera alla tänkbara kombinationer av renoveringsåtgärder, för att hitta bästa scenario.
– Fastighetsägarna skulle kunna konvertera sina underhållsplaner till ”gröna underhållsplaner” med minskad klimatpåverkan och bli berättigade till grön finansiering, när de klarar 30 procent minskning i primärenergi, menar Maximilian Deiters, som tidigare arbetat med dekarbonatiseringsstrategier.
Malmö stad
Sedan Zerotude startades i december 2022 har man jobbat med bland andra Wallenstam, Viktoriahem och Lunds Kommunala Fastighetsbolag.
– Användarna är nöjda och vill arbeta över tid med metoden och gärna skala upp för hela fastighetsbeståndet, berättar Ricardo Bernardo. Frågor om energiprestanda och klimatpåverkan är alltid uppe vid nybyggnationer och då görs olika kalkyler. Med vår metod kan vi sätta fokus på de befintliga husen som behöver energirenoveras. Hittills har man ju oftast använt Excel-ark för att göra kalkyler. Zerotude är bättre och betydligt mer lättanvänt än de metoder som används traditionellt vilket leder till bättre beslut och högre avkastning.
Malmö stad ville öka förståelsen för energianvändningen och potentialen för förbättring i fastigheter i staden och gav Zerotude i uppdrag att ta fram en lösning. Därefter fick Swescan uppgiften att koppla stadens 3D-karttjänster med Boverkets Energideklarationer. Resultatet blev en 3D-bild av Malmö där husens energiklasser är angivna med bekanta färgskalor samt potential för förbättring på ett lönsamt sätt. Det syns tydligt att energibesparingspotentialen i Malmö är mycket stor.
AV KJELL-ARNE LARSSON