Hur gör man en stad trivsam, produktiv, tillgänglig och lätt att ta del av med hjälp av digital teknik?
Det är frågor man arbetar med inom programmet URBACT där Härnösands kommun deltar inom ramarna för projektet MetaCity.
Projektet ska resultera i en handlingsplan om hur exempelvis artificiell intelligens kan användas till stadens och invånarnas fördel.
URBACT är ett nätverk av städer runtom i Europa som tillsammans arbetar för att stärka utveckling av mindre orter genom att utbyta erfarenheter och bygga nätverk mellan regionala och lokala aktörer. I Härnösands kommun ska vi titta närmare på exempelvis hur det går att använda och höja medvetandet om möjligheterna med artificiell intelligens (AI) och virtual reality (VR) inom stadsplanering.
– Den växande digitaliseringen har visat sig vara en positiv kraft för ekonomisk tillväxt, social inkludering och en hållbar miljö, säger Jennie Olofsson, projektledare och biblioteksstrateg, Härnösands kommun. Genom innovativa teknologier och digitala lösningar får vi möjlighet till ökad dialog och inflytande. Det minskar även resursförbrukning och ökar tillgängligheten till viktiga tjänster. De möjligheterna vill vi i ta vara på och därför deltar vi i EU-projektet MetaCity.
Flera lokala samarbetspartners i projektet
I den lokala projektgruppen i Härnösand ingår representanter från Härnösands kommun, HEMAB, Technichus, DIGG och Örnsköldsviks kommun. Förutom Härnösands kommun deltar nio andra europeiska länder i projektet. Tanken är att ta fram en gemensam handlingsplan som ska visa hur vi kan omvandla stadslandskapet genom innovativa digitala lösningar.
– Vi vill utforska de möjligheter som digitalisering, artificiell intelligens och virtuell verklighet (VR) erbjuder. Hur kan digitala tjänster och verktyg användas i planering och visualisering av stadsmiljön på ett sätt som lockar invånarna att delta och engagera sig, säger Jennie Olofsson.
Upplev nya utvecklingsområden med VR
I samarbete med Technichus och VR-studion går det att testa olika digitala tillämpningar för stadsplanering. I praktiken kan det betyda att det via VR-glasögon går att skapa bilder av hur olika projekt kan komma att se ut – till exempel byggnader, vägar och gemensamma offentliga utrymmen. Med de erfarenheterna är det sedan lättare att påverka hur områden eller byggnader ska utformas för att bli trivsamma och tillgängliga.
I projektet Metacity som fokuserar på små och medelstora städer, deltar förutom Härnösands kommun bland andra Experience Lab vid Åbo Akademi i Finland som man kommer att samarbeta tätt med. Projektet finansieras av EU-programmet URBACT under perioden 11.10.2023– 31.12.2025.
Lär dig mer om AI-revolutionen
Är du nyfiken på vad AI och VR kan komma att betyda för staden och för invånarna i den? Var med på lunchföreläsning och panelsamtal på Digidelcenter den 13 oktober kl 12:15-14:00. Mediepionjären Nicklas Hermansson, framtidsspanare, AI-expert och grundare av NomoFomo föreläser om ”AI-revolutionen – hur ser världen ut år 2049?”. Efter föreläsningen kommer det att vara ett panelsamtal om digitaliseringens möjligheter och utmaningar med deltagare som representerar Europaparlamentet, Bron Innovation, Region Västernorrland, Härnösands kommun, Tidningen Ångermanland, DIGG (Myndigheten för digital förvaltning). Du kan även passa på att testa VR under dagen då VR-studion finns på plats och visar upp VR-tekniken.
Du kan hitta mer information på Metacity – stadsnära tjänster utan gränser.