Transparent och spårbart: Neste samarbetar med Circularise för att öka synligheten i cirkulära försörjningskedjor för polymerer och kemikalier
Hem CIRKULÄR EKONOMI Transparent och spårbart: Neste ska samarbeta med Circularise för att öka synligheten i cirkulära försörjningskedjor för polymerer och kemikalier

Transparent och spårbart: Neste ska samarbeta med Circularise för att öka synligheten i cirkulära försörjningskedjor för polymerer och kemikalier

Publicerat av: Redaktionen

Neste och det hollandsbaserade startup-företaget Circularise har tillkännagivit ett partnersamarbete för att införa Circularises spårbarhetsprogramvara i cirkulära försörjningskedjor för polymerer och kemikalier.

Företagen samarbetar för att etablera digitala lösningar som spårar förnybara och återvunna materialflöden, vilket ger ökad transparens i försörjningskedjan.

Transparent och spårbart: Neste samarbetar med Circularise för att öka synligheten i cirkulära försörjningskedjor för polymerer och kemikalierFöretagen kommer att använda Circularises blockkedjebaserade spårbarhetsprogramvara för försörjningskedjor, som skapar en digital tvilling av det fysiska materialet. Denna tvilling sparar information om de använda materialen i hela försörjningskedjan, vilket gör det möjligt för alla parter i kedjan att hålla ordning på materialet. Det går att verifiera varifrån materialen kommer och hur och var de har processats. Tvillingen kan också lämna uppgifter om hållbarhetsdata som koldioxidavtrycket från materialen eller de produkter som tillverkats av dem.

Databaserad insyn i försörjningskedjan kan öka förtroendet för hållbara lösningar

Lösningar som ökar insynen i försörjningskedjorna är speciellt värdefulla i polymer- och kemiindustrin eftersom materialen genomgår flera processteg och ofta blandas och samprocessas med andra material. Speciellt då antalet hållbara och cirkulära värdekedjor trappas upp kan förnybara eller återvunna material samprocessas med fossila material, vilket gör det svårt att på ett verifierbart sätt relatera slutprodukter med mycket lägre koldioxidavtryck till de förnybara eller återvunna material som de framställts av. Så länge som det är en blandning av råvaror,  kommer en stor andel av förnybara eller återvunna produkter att vara beroende av en allokeringsmetod med massbalansering som ett sätt att länka slutprodukterna till deras råvaror.

Med ett digitalt spårbarhetssystem för försörjningskedjan vill Neste och Circularise göra det möjligt för parterna i kedjan att komma med verifierbara uttalanden om sådana produkter.

Samtidigt får parterna i värdekedjan en bättre möjlighet att förstå sina försörjningskedjor, vilket ger en ökad transparens för produkternas utsläpp under livscykeln eller hållbarhetsfaktorer som biologisk mångfald och mänskliga rättigheter.

”Det är ofta lätt att tala om hållbarhet, men många gånger är det inte så lätt få fram fakta som stödjer sådana uttalanden”, säger Isabella Tonaco, Vice President Strategy Execution & Marketing på Neste Renewable Polymers and Chemicals. ”Och ändå är förtroende och trovärdighet avgörande faktorer när det gäller hållbarhet. Att kunna identifiera och spåra alla material som ingår i en produkt ger en fast grund för att vinna förtroende och trovärdighet. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Circularise för att förse polymer- och kemiindustrin med en spårbarhetslösning som ger värdekedjorna den nödvändiga transparensen.”

Även om syftet med samarbetet är större insyn och ökat förtroende, prioriterar Circularise också sekretessen. Genom att använda en offentlig, blockkedjebaserad infrastruktur och Circularises egenutvecklade Smart Questioning-teknik kan dessa två mål kombineras i en lösning som gör det möjligt att dela tillförlitliga data och information mellan två parter i värdekedja utan att göra avkall på immateriella rättigheter eller integritet.

”Vi ville verkligen bryta upp de kommunikationsbarriärer som begränsar spårbarheten i försörjningskedjan”; säger Circularises grundare Mesbah Sabur. ”Och vi har arbetat med leverantörer som har en stark önskan att skapa cirkulära verksamheter, som vill samarbeta med sina kunder och kravställare, och som vill ge insyn i sina produkter men utan att riskera sina känsliga data. Neste är en av föregångarna inom detta område, och vi gläds åt att arbeta med dem för att göra försörjningskedjorna mer transparenta och världen mer cirkulär.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>