Återvinning i praktiken – Peab visar på cirkulära flöden
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Återvinning i praktiken – Peab visar på cirkulära flöden

Återvinning i praktiken – Peab visar på cirkulära flöden

Publicerat av: Redaktionen

Byggföretaget Peab har liksom NCC infört krav på återvinning av golvspill i sina projekt.

Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är en ombyggnad på Helsingborgs sjukhus. Målet är att det mesta av branschens golvspill ska ingå i ett cirkulärt flöde.

Peab är ett byggföretag som har högt ställda miljömål och vill öka återvinningen och återbruket av material i branschen. I slutet på förra året beslutade Peab, tillsammans med NCC, att alltid ställa krav på att Golvbranschen GBRs återvinningssystem för golvspill ska användas av entreprenörerna. Återvinningssystemet ger Peab möjlighet att säkerställa ett cirkulärt flöde där spillet blir till nya golv.

Ett exempel på hur detta fungerar i praktiken är Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus. Region Skåne Regionfastigheter är beställare i projektet och där har krav på återvinning ställts på golventreprenören.

Dan Bjerregaard som är platschef för ombyggnadsprojektet vid Helsingborgs sjukhus beskriver hur Peab ställer krav på återvinning.

– Projektet omfattar ombyggnad av vårdavdelningar inom tre våningsplan inom huvudbyggnadens norra flygel. I ombyggnationen lägger vi ungefär 9600 m2 plastgolv. Peab har i kontraktet med underentreprenören Sandéns Golv ställt kravet att allt mattspill ska lämnas till GBRs återvinningssystem och det har fungerat alldeles utmärkt.

Även underentreprenören ser stora fördelar i arbetet med ökad återvinning. Stefan Sandén, VD på Sandéns golv, berättar om vilka resultat det ger.

Återvinning i praktiken – Peab visar på cirkulära flöden

Peabs ombyggnad av norra flygeln av Helsingborgs sjukhus, där beställaren ställt krav på återvinning av allt mattspill.

– När man lägger plastmattor blir det runt 10-13% spill. På sjukhuset där vi lägger 9600 m2 så innebär det totalt 900 – 1200 kg plastspill som vi tar tillbaka till vårt lager. Det skickar vi sedan via GBRs återvinningssystem vidare till Tarkett som producerar nya golv av det. Vi på Sandéns Golv är miljöcertifierade och har arbetat med GBR:s återvinningssystem i 20 år och vi tycker det funkar väldigt bra. Tarkett utvecklar nu även återvinning av linoleumspill, upprivna plastmattor och textilplattor, så arbetet går hela tiden framåt.

Lotta Zachrisson som är miljöspecialist på Peab utvecklar hur hon och företaget jobbar vidare med återvinning.

– Vi vill kunna följa upp vilka mängder som återvinns från våra projekt. Det är därför viktigt att golventreprenören alltid anger Peabs namn och projektnummer då golvspillet lämnas så att det kan spåras och följas upp.

– Vi på Peab vill bidra till att öka byggbranschens cirkulära flöden av golvmaterial totalt sett. Målet är att det mesta av branschens golvspill ska ingå i ett cirkulärt flöde i framtiden.

Hon hoppas även att fler byggherrar och byggentreprenörer kommer att ställa krav på att använda återvinningssystemet för golvspill.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>