Nischaktörer ökar konkurrensen inom finansbranschen
Hem TEKNIK Nischaktörer ökar konkurrensen inom finansbranschen

Nischaktörer ökar konkurrensen inom finansbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Finansbranschen har utvecklats enormt mycket de senaste årtiondena.

Branschen har gått från att vara en tämligen stel struktur för finansiering av företag och bostäder till att bli en bransch som är mycket aktiv och ger flexibla kreditlösningar till konsumenter.

Finansmarknaden har nu drag av hur den såg ut på det glada 80-talet och det skrämmer Riksbanken och Finansinspektionen som kommer ihåg fastighetskrisen, kronkrisen och den lågkonjunktur som följde på 90-talet. Men trots ökade regleringar finns det ingenting som nu tyder på någon särskild avmattning när det gäller hushållens lånande.

Fintech

Nischaktörer ökar konkurrensen inom finansbranschenEn helt ny företeelse på marknaden är det som kallas för ”fintech”. Detta är företag som kombinerar teknik med finans. I denna grupp av företag finns det enormt många framgångssagor. Det är företag som utnyttjat modern teknik för skapa en modern finansiell tjänst. Vipbanks.se är ett exempel på ett företag som genom att använda modern teknik kunnat introducera en mycket raffinerad teknik för att kunna jämföra erbjudanden från en mängd olika företag med varandra till förmån för alla de konsumenter som behöver snabb och säker finansiering. Det finns mer att läsa om detta och företaget på bloggen.

Framtiden för finansbranschen

När det gäller framtiden för nischaktörer på finansmarknaden så tror vi på en ökad tillväxt för de nischade företagen på vad som helt säkert kommer att bli en helt och hållet internationell marknad. För trots den enorma globaliseringen i världen så är privatmarknaden för finansiella tjänster väldigt nationell.

Om banksektorn skulle komma att inkluderas i EU:s inre marknad skulle vi säkert mycket snart därefter se en hel del av konsolidering på marknaden. Det är trots allt väldigt förvånande att vi inte kan ha en och samma bank över hela unionen. Det är visserligen samma sak med telefonabonnemang, sporsändningar och bilförsäkringar också men det kommer kanske att ändras och då växer nischaktörerna på finansmarknaden än snabbare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>