Typ 2-diabetes kan botas med en överviktsoperation
Hem HÄLSA Typ 2-diabetes kan botas med en överviktsoperation

Typ 2-diabetes kan botas med en överviktsoperation

Publicerat av: Redaktionen

Chansen för överviktiga att få sin typ 2-diabetes botad ökar ju snabbare de får en överviktsoperation.

Det visar forskning från Region Örebro län som publicerats i den högt rankade tidskriften PLOS Medicine.

”Diabetes typ 2 är en folksjukdom som ofta är relaterad till övervikt och därför ville vi studera effekterna av en operation”, säger forskare Anders Jans.

– Det är den hittills största studien som studerar chansen att få sin typ 2-diabetes botad efter överviktskirurgi i förhållande till hur lång tid man har haft sin diabetes innan operationen, säger Erik Stenberg, forskare och överläkare på kirurgiska kliniken vid Lindesbergs lasarett och Universitetssjukhuset Örebro.

I studien deltog cirka 8500 patienter från hela landet. De genomgick en överviktsoperation mellan åren 2007 och 2015.

Forskningsresultatet visar att ju kortare tid en patient har haft diabetes innan överviktskirurgi, desto större är chansen att få sin diabetes botad.

– Sambandet är i sig inte särskilt förvånande, men att sambandet är så pass tydligt även vid diabetes under längre än tio år innan operation har inte visats tidigare, säger Anders Jans, specialistläkare på kirurgiska kliniken.

Övervikt vanlig orsak till typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes kan botas med en överviktsoperation

Erik Stenberg, överläkare, och Anders Jans, specialistläkare, på kirurgiska kliniken. Fotograf: Elias Tegnér

Det har visat sig att diabetes typ 2 är en sjukdom som ofta är relaterad till övervikt. Därför tycker de att det är värdefullt att studera hur överviktsoperationer på ett så bra sätt som möjligt skulle kunna hjälpa patienter med diabetes. Båda forskarna jobbar med gastric bypass och gastric sleeve, som är en nyare operation för viktnedgång. Det är två olika typer av överviktsoperation.

– Vår forskning ger kunskap som förhoppningsvis kan bidra till förbättrad hälsa för våra patienter. Det gäller främst överviktiga personer med relativt nydebuterad typ 2-diabetes som har mycket god chans till att få sin diabetes botad, säger Erik Stenberg.

Forskarna hoppas att resultatet i deras studie kan användas för att prioritera de patienter som har störst hälsorelaterad nytta av överviktsoperation.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>