Lev klimatsmart och spara pengar – få tror det går
Hem Studier Lev klimatsmart och spara pengar – få tror det går

Lev klimatsmart och spara pengar – få tror det går

Publicerat av: Redaktionen

Att ställa om till ett mer klimatsmart liv gör att ekonomin blir bättre. Det visar den stora europeiska forskningsstudien HOPE pågått sedan 2015 där bland annat Umeå universitet deltagit.Lev klimatsmart och spara pengar – få tror det går

Men att det skulle vara billigare att leva klimatsmart är det nästan ingen som tror, det visar en undersökning som Länsförsäkringar låtit Novus genomföra. Vi har räknat på hur mycket billigare det kan bli för en familj på fyra att leva klimatsmart.

Ekologisk mat är i snitt lite dyrare och det är nog det som de flesta tänker på när man tänker att det är kostsamt att leva klimatsmart. Men faktum är att när man räknar samman kostnaderna för en vanlig familj så kan det verkligen löna sig att tänka klimatsmart. Genom att åka kollektivt istället för bil, göra matlådor och köpa mer second hand-kläder kan en genomsnittlig familj trots den något dyrare ekologiska maten spara nästan 5 000 kr per månad.

– Det kan kännas tufft att göra omställningen till en mer klimatsmart vardag och ge upp vissa bekvämligheter, exempelvis den egna bilen. Men att leva mer hållbart är inte bara bra för miljön, det är också bra för din plånbok och din hälsa och det kanske kan motivera fler att tänka till kring sina vanor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Enligt våra beräkningar kan den hållbara familjen Grön spara 5 000 kr per år på att lägga om några av sina vanor. Det är pengar som bygga på bufferten eller läggas på ett mer långsiktigt sparande.

– Genom att förändra små saker i din vardag får du på sikt även möjligheten att bygga ett sparkapital. Följ gärna upp hur mycket ni har sparat så att motivationen hålls uppe. För den som även vill låta sina pengar bidra till en bättre miljö är utbudet av hållbara fonder eller företag som investerar i energiomställningen idag stort, säger Emma Persson.

Vår jämförelse på några vanliga produkter och tjänster för en tvåbarnsfamilj

Hållbara familjen GrönPer månadIcke hållbara familjen BrunPer månad
Kollektivt2 600 krBil4 000 kr
Tidningsprenumeration digital   199 krPapperstidningen   349 kr
Matlåda 5 dgr/vecka1 160 krLunch ute3 520 kr
5 ekologiska matkassar3 495 krKonventionellt odlad mat2 645 kr
Inget matsvinn       0 krMatsvinn   500 kr
Kläder (second hand)1 500 krKläder (nya)2 740 kr
Hushållsel   280 krHushållsel   360 kr
Totalt9 234 krTotalt14 114 kr

Källor: Konsumentverket, Naturvårdsverket, Mathem.se, Energimyndigheten, DN.se, egna beräkningar.

Hur tror du att din ekonomi skulle påverkas om du levde mer ekoligist och hållbart i vardagen?

Frågan som ställdesTotaltManKvinna
Mycket billigare4 %2 %6 %
Lite billigare8 %6 %11 %
Varken billigare eller dyrare17 %16 %19 %
Lite dyrare47 %49 %44 %
Mycket dyrare21 %23 %18 %

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>