Digitala sensorer som mäter markfuktigheten i kommunens rabatter och gräsplaner ska leda till smartare vattenanvändning.
Förhoppningen: friskare grönområden och lägre vattenförbrukning.
Under våren har Ängelholms kommun grävt ner digitala fuktmätare som i realtid mäter markfuktigheten. Mätarna finns dels i gräsmattan på två av kommunens idrottsplatser, dels längs med de nya planteringarna längs Klippanvägen ungefär i höjd med polishuset.
Vattna efter behov
Det är enheten för bad, idrott och fritid som driver och sköter kommunens idrottsplatser, ofta i samarbete med de föreningar som använder gräsplanerna i sina verksamheter.
– Planerna vattnas regelbundet enligt ett schema, säger enhetschefen Peter Björkqvist som står bakom initiativet med sensorer på idrottsplatserna.
– Syftet är att vi ska kunna se hur gräsmattan faktiskt mår och hur snabbt vattnet rinner undan, och vattna utifrån det. Tidigare har vi möjligtvis kunnat gå på hur gräset ser ut på ytan, men har egentligen inte haft en aning om hur rötterna mår.
På de två idrottsplatserna finns nu mätare på två punkter, och på varje punkt finns två mätare på olika djup. Förutom fuktigheten mäter de också temperaturen, vilket också gör det lättare att göda gräsmattan vid rätt tidpunkt.
Tekniken med sensorerna är relativt enkel och vinsterna är många. Peter Björkqvist hoppas att sensorerna ska leda till dels friskare gräsmattor, dels en mer hållbar bevattning.
– Genom att följa förutsättningarna i marken kan vi vattna när och där det faktiskt behövs. I bästa fall sänker vi vår vattenförbrukning, vilket är mer hållbart både ur ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.
Friska träd för bättre stadsmiljö
Som en del av det stora projektet med att rusta upp Klippanvägen har kommunen gjort omfattande planteringar med både träd och blommor hela vägen från Pytterondellen till Kungsgårdsleden. Längs sträckan mellan Pytterondellen och Circle K-rondellen ska en välkomnande trädallé skapa en så grön miljö som möjligt.
– Det är en öppen och ganska utsatt sträcka för växtlighet, det är blåsigt och finns inte så mycket skugga. Dessutom är det en vältrafikerad sträcka, säger Annica Jörgensen, parkingenjör.
– Syftet med träden är dels att skapa en trevligare och grönare miljö, men stora träd med stora kronor är också viktigt för ett välfungerande ekosystem. Ju mer grönska, desto fler skadliga partiklar binder träden och ju mer syre bildas.
Längs sträckan utanför polishuset har fuktmätare grävts ner vid foten av fyra träd. Annica Jörgensen resonerar precis som kollegan Peter Björkqvist, att mätvärdena ska bidra med en smartare bevattning.
– Idag vattnar vi en gång i veckan, och så tittar vi på hur växterna mår. Men att bedöma växternas utseende är inte alltid helt rättvisande eftersom det är en viss fördröjning. Genom att mäta fukthalten i jorden vet vi direkt om det behövs mer vatten eller inte, förklarar Annica Jörgensen.
Både Peter Björkqvist och Annica Jörgensen tror på att tekniken kommer att leda till stora fördelar, men det är först om några år som de kommer att kunna se mer exakt på vilket sätt.
– Detta är ju första sommarsäsongen, och det behöver egentligen gå två växtperioder för att vi ska kunna dra några ordentliga slutsatser, säger Annica Jörgensen.
Ett samarbete med Bjäre Kraft
Användningen av de trådlösa fuktmätarna är ett samarbete mellan Ängelholms kommun och Bjäre Kraft. Enkelt förklarat går tekniken ut på att batteridrivna sensorer skickar data från mätaren via en mast som sedan kan läsas av i realtid via en webbläsare. Bjäre Kraft står för mottagarmasten som hämtar data från sändarna via det så kallade LoRa-nätet*.
Marie Holmberg är marknadschef på Bjäre Kraft och ser fram emot att följa kommunens arbete och resultaten av mätningarna:
– Vi är gärna med och bidrar till Ängelholms digitala satsningar, för att göra kommunen alltmer smart. Det ska bli spännande att se resultaten och vilka vinningar de kommer att leda till, säger hon.
Förutom fuktmätare i utomhusmiljöer använder också Järnvägens Museum sensorer som läser av inomhusmiljön. I museets utställningar ingår flera gamla föremål som kräver en viss temperatur och luftfuktighet för att inte ta onödig skada.
*LoRa står för Long Range och är en teknik för trådlös, digital dataöverföring. Fördelar med tekniken är att den har låg energiförbrukning och kan användas över långa strcäkor. Tekniken utvecklades i Frankrike och används över hela världen.