Hem MILJÖ Miljöråd för ökat fokus på hållbarhet

Miljöråd för ökat fokus på hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen
Miljöråd för ökat fokus på hållbarhet 2

Charlott Lorentzen ser fram emot ett mer övergripande strategiskt arbete kring miljö- och klimatfrågor. FOTO: Annette Sandberg

Karlshamns kommun inrättar ett miljöråd med bred kompetens för ett mer fokuserat arbete kring hållbar utveckling.

Kommunala Miljörådet för Karlshamns kommun (KMR) är ett nyinrättat råd under Kommunstyrelsen som syftar till att stärka miljö- och klimatarbetet i kommunens verksamheter samt se till att miljö- och klimataspekter är väl integrerade i kommunens övriga politik.

Bildande av det Kommunala Miljörådet beslutades av Kommunstyrelsen under våren och innan sommaren stod det klart vilka som ingår i rådet. Förutom politiker och tjänstepersoner från kommunen, ingår även personer från högskolan och från det privata näringslivet som i sin profession har kunskap och erfarenhet från miljö- och hållbar utveckling. Det arbete som görs av ledamöterna i rådet är inte knutet till de kommunala bolagen, men förslag från rådet till Kommunstyrelsen kan komma att omfatta även bolagens verksamheter.

Ledamöter i KMR

 • Charlott Lorentzen (MP), ordförande
 • Jesper Bergman, miljöstrateg, Karlshamns kommun
 • Katrine Svensson, miljöingenjör, Karlshamns kommun
 • Henrik Ny, universitetslektor, Blekinge Tekniska Högskola (BTH)
 • Susanna Strandberg, vd Västblekinge Miljö (VMAB)
 • Mikael Wigermo, energi- och miljöingenjör, Södra
 • Elna Håkansson, VA-strateg, Karlshamn Energi
 • Peter Norberg, lärare, Ire naturskola
 • Pia Lindahl, miljö- och hållbarhetschef, Region Blekinge
 • Jonas Engzell, ekolog och miljöinspektör, Miljöförbundet Blekinge Väst
 • Mathias Roos, vd Kreativum Science Center

Med en bred kompetens bedömer kommunstyrelsen att det finns rätt förutsättningar för att nå utsatta mål. Rådets första möte hålls i början av september och kommande år kommer minst fyra möten att hållas per år.

− Det är väldigt spännande att vi har fått fram ett miljöråd, med fokus på miljö och klimat. Vi siktar på att få fram konkreta förslag och koncept som kan leda till förändring och förbättring inom kommunens arbete med hållbar utveckling, säger Charlott Lorentzen (MP), ordförande i rådet.

Karlshamns kommun driver sedan tidigare ett strategiskt och strukturellt miljö- och klimatarbete. Ett exempel är arbetet som drivs via utbildningsområdet, som bland annat har bidragit till att nästan alla av kommunens skolor har hållbarhetscertifieringen Grön flagg.

− Prästslättskolan är ett bra exempel på en verksamhet där ett aktivt hållbarhetsarbete pågår. Skolan blev nominerad till ”Årets mest hållbara skola” i höstas vilket i hög grad beror på ett brinnande intresse och flera eldsjälar. Genom att inrätta ett Miljöråd vill vi skapa förutsättningar att bedriva sådant arbete överallt i kommunens verksamheter. Det strategiska arbetet på ledningsnivå måste struktureras och konkretiseras. Politiken måste bestämma sig för hur man vill ha det och här ska Miljörådet hjälpa till, säger Charlott Lorentzen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>