ES Group välkomnar beslutet om klimatdeklarationer för nya byggnader
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH ES Group välkomnar beslutet om klimatdeklarationer för nya byggnader

ES Group välkomnar beslutet om klimatdeklarationer för nya byggnader

Publicerat av: Redaktionen

Riksdagen antog Regeringens proposition om införandet av klimatdeklarationer för nya byggnader.

Beslutet är mycket positivt för ES Group och deras innovativa Plug-in-koncept som reducerar koldioxidutsläppen vid uttorkning och uppvärmning av byggen.

Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2022, och innebär att byggherren måste lämna in uppgifter till Boverket om den klimatpåverkan som en ny byggnad har under uppförandet. Klimatdeklarationen ska innehålla alla de växtgasutsläpp som förekommit under byggskedet, och kommer att vara ett villkor för att byggherren ska få slutbesked från kommunens byggnadsnämnd.

– Införandet av klimatdeklarationer är egentligen en helt naturlig och nödvändig utveckling av byggbranschen. Det finns tydliga miljökrav kring energiförbrukning och klimatavtryck för färdiga hus, men byggskedet är idag i det närmaste helt oreglerat. Vi ser gärna att det kommer tydliga krav och gränsvärden för hur stort klimatavtrycket för ett bygge får vara, säger Niklas Hansson, Projekt- och affärsutvecklingschef i ES Systems, som är en del av ES Group.

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser vilket motsvarar nästan 13 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Uppvärmning och uttorkning står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser, och idag används ofta energikrävande alternativ med stort klimatavtryck. Testprojekt, som genomförts tillsammans med Energimyndigheten och RISE, visar att ES Groups Plug-in-Moduler halverar energiförbrukningen för uppvärmning och uttorkning av byggen.

ES Group välkomnar beslutet om klimatdeklarationer för nya byggnader– Med klimatdeklarationerna kommer kortsiktiga beslut från byggherren att synliggöras och det gör vårt erbjudande ännu mer relevant. Vi erbjuder ett hållbart alternativ som är klimatsmart och samtidigt lönsamt eftersom Plug-in-Modulerna är så mycket mer energieffektiva än de alternativ som finns på marknaden idag.

Byggbranschen står inför stora utmaningar när det gäller att minska klimatavtrycket i byggprocessen. Niklas Hansson menar att just uppvärmning och uttorkning är den enklaste frågan att hantera och ett lätt område att börja med, där de snabbt kan visa upp en minskad klimatpåverkan tillsammans med en minskad kostnad för projekten.

– Vårt erbjudande ligger helt rätt tiden och vårt samarbete med El-Björn, som är marknadsledande på distributionen av värme och avfuktning på byggarbetsplatser, innebär en förenklad väg till marknaden för oss, och ett mer komplett erbjudande till kunden. Tillsammans med El-Björn har vi ett färdigt produktkoncept med Plug-in-Moduler som levererar energieffektiv och klimatsmart uppvärmning och uttorkning av byggen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>