MP: Välkommet att Skånes effektkommission vill se kraftig utbyggnad av skånsk vind- och solkraft
Hem ENERGI MP: Välkommet att Skånes effektkommission vill se kraftig utbyggnad av skånsk vind- och solkraft

MP: Välkommet att Skånes effektkommission vill se kraftig utbyggnad av skånsk vind- och solkraft

Publicerat av: Redaktionen

Ett välkommet besked för skånska hushåll och företag.

Miljöpartiet ser den färdplan som Skånes effektkommission presenterat idag som ett viktigt steg på vägen för en snabb utbyggnad av den skånska vind- och solkraften.

– Det här har vi i Miljöpartiet velat länge. Skånska hushåll och företag behöver en snabb utbyggnad av förnybar elproduktion, vilket betyder mer vind- och solkraft, säger Kami Timothy Petersen, ledamot i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd för Miljöpartiet.

För att Skåne ska bli självförsörjande på el till 50 procent år 2030 krävs att den skånska elproduktionen sexdubblas jämfört med 2020. Enligt den färdplan som Skånes effektkommission presenterat idag behöver Skånes inhemska elproduktion öka från 1,177 gigawatt till över 7,8 gigawatt 2030.

För att nå dit krävs det enligt effektkommissionen en kraftig utbyggnad av vind- och solkraften i Skåne och mer batterilagring. Enligt färdplanen måste vindkraften öka med 3 gigawatt fram till 2030, solkraften med nästan 2 gigawatt och batterilagring med 1 gigawatt.

– Det är välkommet att det skånska näringslivet och Region Skåne nu tar bladet från munnen kring behovet av en snabb utbyggnad av vind- och solkraften i Skåne, säger Kami Timothy Petersen.

– Nu behövs en konstruktiv anda från samtliga parter för de skånska elkundernas och företagens bästa. Många av de vindkraftprojekt som planeras har mötts av kompakt motstånd från moderatledda kommuner, samtidigt som regeringen inte vill bygga stamnät till havsbaserad vindkraft. Det motståndet har stjälpt mer än det har hjälpt skånska elkunder. Därför är det bra att effektkommissionen nu är tydliga med att just vind- och solkraft är det enda sättet att snabbt öka elproduktionen i Skåne, säger Kami Timothy Petersen.

Miljöpartiet vill också lyfta vikten av att vinsterna från en utbyggnad kommer invånarna till gagn.

MP: Välkommet att Skånes effektkommission vill se kraftig utbyggnad av skånsk vind- och solkraft

Kami Timothy Petersen (MP), ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

– De stora vinster som ligger i vindkraften måste komma lokalsamhällen till del, men då behöver den moderatledda regeringen lägga fram förslag på hur det kan ske, säger Kami Timothy Petersen.

– Miljöpartiet ser det här som ett viktigt steg i rätt riktning, men hoppas att ambitionerna kan bli ännu större. Just nu finns det investeringplaner på havsbaserad vindkraft på betydligt mer än 3 GW. Se till att de planerna nu blir verklighet, säger Kami Timothy Petersen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>