Stora CO2e-besparingar när julens förpackningar lämnas till återvinning
Hem MILJÖ Ny statistik: Stora CO2e-besparingar när julens förpackningar lämnas till återvinning

Ny statistik: Stora CO2e-besparingar när julens förpackningar lämnas till återvinning

Publicerat av: Redaktionen

Under jul- och nyårshelgerna uppstår stora mängder förpackningar av olika slag i hushåll runt om i Sverige.

Genom att lämna överblivna chokladaskar, pepparkaksburkar och sillburkar till återvinning kan utsläpp av tusentals ton CO2e undvikas. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.

Ungefär 46 000 ton förpackningar av papper, plast och metall beräknas lämnas till återvinning via FTI:s insamlingssystem under jul och nyår, vilket motsvarar fyra kilo per invånare. Genom att återvinna julförpackningarna istället för att slänga dem i restavfallet, kan man enkelt bidra till ett grönare julfirande. Alla de plastförpackningar som lämnas till återvinning under julperioden beräknas till exempel minska klimatavtrycket med 28 000 ton CO2e. Pappersförpackningarna som beräknas lämnas till återvinning bidrar i sin tur till ett minskat klimatavtryck med 3 600 ton CO2e.

Stora CO2e-besparingar när julens förpackningar lämnas till återvinning

Fotograf: Jenny Brolin

– Statistiken visar tydligt att återvinning gör stor skillnad. Att källsortera julens förpackningar och lämna dem till återvinning är en liten men viktig insats som alla kan bidra med. Varje förpackning räknas och minskar vårt totala klimatavtryck. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en grönare och mer cirkulär jul, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.

För att ytterligare öka insamlingen och återvinningen av förpackningar har regeringen under sommaren 2022 antagit en ny förordning om producentansvar för förpackningar.

Förordningen reglerar bland annat att insamlingsansvaret för hushållens förpackningar går över från producenterna till Sveriges kommuner den 1 januari 2024. Senast 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara införd för alla hushåll.

– Insamlingen genom FTI:s rikstäckande insamlingssystem med återvinningsstationer och fastighetsnära insamling har fungerat väl och insamlingen har kontinuerligt ökat. Vi är bra på att källsortera i Sverige, men vi behöver bli ännu bättre. När insamlingen av hushållsförpackningar kommer närmare hushållen och blir mer lättillgänglig, kommer förhoppningsvis fler förpackningar källsorteras och lämnas till återvinning. Sedan regeringsbeslutet kom har vi arbetat hårt för att föra vidare vår erfarenhet och vår kompetens till kommunerna och underlätta en smidig övergång. Vi ser fram emot en fortsatt utveckling mot ett mer cirkulärt samhälle. Alla vinner när du återvinner, säger Malin Ryding.

Lista – om du källsorterar en av dessa julförpackningar motsvarar det:

  1. Sillburk = drygt en mils resa med elbilen till julfirandet
  2. Glöggflaska = en bussresa på 18 km med kollektivtrafiken till glöggfesten
  3. Gröttub = brygga två kannor kaffe till julfikat
  4. Chokladask = streama ungefär en sändning av Kalle Ankas jul
  5. Pepparkaksburk = lyssna på julmusik i mobilen i cirka en timme

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>