Energimyndigheten visar att biokraften kan spela nyckelroll
Hem ENERGI Biokraften kan spela nyckelroll för att skapa ett tryggt och balanserat energisystem i Sverige

Biokraften kan spela nyckelroll för att skapa ett tryggt och balanserat energisystem i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

– Energimyndighetens strategi för fjärrvärme och kraftvärme bekräftar fjärrvärmens och kraftvärmens nyckelroll för att skapa ett tryggt och balanserat energisystem i Sverige.

-Kraftvärmen, som till största delen är biokraft, kan tillföra omkring 1000 megawatt mer elproduktion.

Energimyndigheten visar att biokraften kan spela nyckelroll

Söderenergi, Igelstaverket. Foto: Alan Sherrard.

-Det kan ske på relativt kort sikt och främst tillkomma i södra och mellersta Sverige där det finns störst behov av att förstärka eltillförseln. Det konstaterar Anna Törner, vd i Svebio, Svenska bioenergiföreningen.

– För att åstadkomma ökade investeringar i biokraftproduktion måste producenterna få bättre betalt för de systemnyttor som biokraften ger. Dessa systemnyttor handlar om att erbjuda planerbar och stabil elproduktion som bidrar till lokal och trygg elförsörjning. Den ökade produktionen kan ske utan större nätinvesteringar.

– Genom att vi använder biobaserad fjärrvärme istället för el och fossila bränslen i uppvärmningen av bostäder och lokaler avlastar vi elsystemet, särskilt under vintertid då effektbelastningen är som störst och priserna ofta är höga, och det ger samtidigt mycket låg klimatpåverkan.

– Vi välkomnar Energimyndighetens strategi och förutsätter att den blir en viktig del av underlaget för den fortsatta planeringen av energisystemet i Sverige. Energimyndigheten lägger ett antal konkreta förslag som regering och riksdag nu bör gå vidare med för att ta vara på biokraftens potential, säger Anna Törner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>