Nybro Energi investerar i stort batterilager som kan stötta elnätet
Hem ENERGI Nybro Energi investerar i stort batterilager som kan stötta elnätet

Nybro Energi investerar i stort batterilager som kan stötta elnätet

Publicerat av: Redaktionen

Nybro Energi har investerat i ett batterilager som kommer anslutas till det lokala elnätet i Nybro.

Batteriet har en effekt på 12 MW och förses med smart styrning från energitjänsteföretaget CheckWatt för att kunna bidra till att stabilisera elnätet.

– Genom att investera i ett batterisystem möjliggör vi för fortsatt utbyggnad av förnybar produktion.

Inom en sekund kan batteriet tillföra energi när det behövs för att bidra till en jämn frekvens i nätet. Batteriet är sedan i drift ett antal minuter till dess att till exempel vattenkraften kan reglera produktionen, säger Håkan Dahlgren, vd Nybro Energi.

Batterilagret levereras och installeras av Soltech Energy Solutions och planeras att tas i drift under december 2023. Batteriet ansluts till CheckWatts virtuella kraftverk Currently och får smart styrning som gör att det alltid kommer att användas på det sätt som är mest lönsamt eller högst prioriterat.

– Vi är glada över att kunna bistå Nybro Energi med att tillföra mer flexibilitet i sina elnät genom ett storskaligt energilager. Med en allt större andel sol- och vindkraft i energimixen behöver elsystemet snabbare reglermöjligheter, och det är batterier väl lämpade för att leverera, säger Christoffer Caesar, vd Soltech Energy Solutions som levererar och installerar batteriet till Nybro Energi.

När produktionen av el är större eller mindre än konsumtionen hamnar elnätet i obalans, vilket i värsta fall kan leda till strömavbrott. Svenska kraftnät ansvarar för stabiliteten i elnätet och köper in så kallade stödtjänster som balanserar elnätet och upprätthåller rätt frekvens. Batterier är väl lämpade för att stabilisera elnätet vid de mest akuta och oförutsedda bortfallen av elproduktion.

Det smarta systemet väljer automatiskt om batteriet ska leverera stödtjänster till Svenska kraftnät, användas som reservkraft, laddas när elpriset är lågt eller avlasta elnätet på andra sätt, exempelvis genom att tillföra effekt lokalt vid tider på dygnet då elnätet är högt belastat.

Nybro Energi investerar i stort batterilager som kan stötta elnätet– Batterier med smart styrning är en väg runt kapacitetsbrist och flaskhalsar i elnätet. Det minskar behovet av dyra förstärkningar av näten samtidigt som investeringen för Nybro Energi blir mer lönsam, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

CheckWatts virtuella kraftverk Currently kopplar samman många batterier hos företag och privatpersoner över hela Sverige. Currently kan snabbt tillföra effekt vid plötsliga bortfall i elnätet, som exempelvis snabbstopp i ett kärnkraftverk.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>