Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”
Hem ENERGI Professor Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Professor Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Publicerat av: Redaktionen

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), utsågs 2022 till en av Sveriges mest inflytelserika inom energiområdet i Sverige, och hon är vida erkänd folk- och opinionsbildare när det gäller att förklara energiomställning.

Den 20 september 2023 delar hon med sig av sin expertkompetens på konferensen Energitinget, som direktsänds från Eskilstuna.

Vi tar det för självklart att kunna använda energi för att värma upp våra hem, driva verksamheter, använda datorer och transportera oss.

Men våra energisystem är ohållbara, och att de går på knäna är ingen hemlighet. Det menar Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH):

– För att vi ska kunna bromsa klimatförändringarna och skapa ett hållbart samhälle måste energisystemen omvandlas i grunden, säger hon.

Expert inom elkraft

På konferensen Energitinget kommer Lina Bertling Tjernberg dela med sig av sin expertkompetens. Hon forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen. Hon har skrivit över ett hundratal vetenskapliga artiklar för tidskrifter och internationella konferenser. Lina Bertling Tjernberg är också föreståndare för Energiplattform vid KTH, som bidrar till ökad samverkan om energiforskning. 2022 publicerade plattformen den populärvetenskapliga antologin “Mot framtidens energi – den osynliga revolutionen bakom eluttaget” med flera forskare från KTH.

– Det behövs mer kunskap om energi i samhället. Vi behöver bygga mer ny elproduktion och investera i högre överföringskapacitet och livstidsförlängning av befintliga vind- och kärnkraftverk, säger Lina Bertling Tjernberg.

På programmet för Energitinget står även fastighetsägare, kommuner, energibolag och branschexperter från bland andra Handelskammaren Mälardalen och Södertörns högskola.

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.

Kostnadsfritt att delta

Konferensen arrangeras inom ramen för projektet Elkapacitet och effektanvändande i Östra Mellansverige (2022–2023). Bakom evenemanget står Energikontoret i Mälardalen, Region Örebro län och Eskilstuna kommun. Energitinget medfinansieras av Europeiska unionen.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>