Lenovo lanserar hållbarhetstjänst som hjälper företagskunder reducera Scope 3-utsläpp
Hem MILJÖ Rekorddeltagande nu i innovationstävlingen Startup 4 Climate

Rekorddeltagande nu i innovationstävlingen Startup 4 Climate

Publicerat av: Redaktionen

När ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största startup- och innovationstävlingar för klimatnytta och energiomställning, står det klart att intresset slår alla tidigare rekord.

– Årets upplaga har fått mer än dubbelt så många anmälningar och ett startfält som breddats ordentligt.

Konkurrensen kommer att bli stenhård och superspännande, säger Anna Quarnström, tävlingsgeneral och hållbarhetsutvecklare på GodEl.

Tävlingen Startup 4 Climate, ett initiativ av energiföretagen Ellevio och GodEl, syftar till att lyfta fram spännande och skalbara innovationer med både tydlig klimatnytta och affärsmässighet. Tävlingen är en av Europas största i sitt slag, och när ansökningstiden för den fjärde upplagan är över har inte mindre än 74 tävlingsbidrag registrerats, jämfört med omkring ett trettiotal under tidigare tävlingar.

Det kan vara lätt att tro att de innovationer som passar in i tävlingskonceptet måste utgå från energisektorn. Så är inte fallet och i år finns en bredd av innovativa tävlingsbidrag med stor potential i klimat- och hållbarhetsfrågor som berör allt från beteendeförändringar till vattenförbrukning, återvinning, cirkulär ekonomi och livsmedel.

– Extra glädjande är att vi i år har en stor variation och spridning bland de anmälda entreprenörerna, något vi arbetat mycket för. Bland annat har vi en fjärdedel kvinnor som nu är med i urvalet, säger Maria Erdmann, vd på GodEl.

Från konsumentnära till komplex industri
Bland bidragen märks några segment eller nischer som sätter en ny trend för i år:
– Nya sätt att producera förnybar energi samt nya lagringslösningar
– Livsmedelsproduktion, cirkulär ekonomi och avfallshantering
– Konsumentnära lösningar, beteendeförändringar och lösningar för hemmet

Här hittas hela listan med bidragen: Vote for your favorite – every vote is important! – Startup 4 Climate

– Flera av de startups som tävlat om de två prismiljonerna har fått en rejäl skjuts av deltagandet, och några av vinnarna har dragit in mångmiljoninvesteringar. Kanske kan vi hitta Sveriges nästa unicorn bland årets bidrag? säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Tidigare vinnare

I fjol vann Uppsalabolaget Nitrocapt med sin fossilfria gödsel och Halmstadsbolaget Helios Innovations som renar industrivätskor med spillvärme. Dessförinnan har följande bolag vunnit: Flower med ett virtuellt kraftverk, Ligna Energy med batterier av trä, Peafowl Plasmonics med transparenta solceller och Enjay med energiåtervinning för exempelvis restauranger.

Viktiga datum

28/8 öppnar Folkets röst. En startup direktkvalificerar sig till shortlist om 8 bolag genom att vinna Folkets röst. För varje röst skänker Ellevio och GodEl 5 kronor till Läkare Utan Gränsers solcellsprojekt på barn- och kvinnosjukhuset Hangha Hospital i Kenema, Sierra Leone.

24/9 stänger röstningen.

Lenovo lanserar hållbarhetstjänst som hjälper företagskunder reducera Scope 3-utsläpp29/9 presenteras årets åtta finalister, 7 bolag som juryn och tävlingsledningen utser samt det bolag som vinner Folkets röst. Juryn består av: Lina Bertling Tjernberg, Stefan Krook, Johan Lindehag, Johanna Mossberg och Jane Walerud. Mer om juryn här

15/11 pitchar de åtta finalisterna för juryn, vinnarna väljs och presenteras. 2 vinnare får 1 miljon kronor vardera, 3 timmar coaching med valfri jurymedlem samt 1 års medlemskap i innovationshubben Things Stockholm.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>