Robotar och energiåtervinning – vad innebär det i praktiken?
Hem ENERGI Robotar och energiåtervinning – vad innebär det i praktiken?

Robotar och energiåtervinning – vad innebär det i praktiken?

Publicerat av: Redaktionen

Den tekniska utvecklingen av industrirobotar till bättre och mer intelligent motorstyrning har gjort det möjligt att minska deras energibehov.

Den här utvecklingen har också gjort att man kan ta vara på, och omvandla den kinetiska energin från robotens rörelser och inbromsning till elektrisk ström.

YASKAWA har lång erfarenhet som utvecklare och tillverkare av drivteknik, motorstyrning och industrirobotar.

Det är en utveckling i teknikens framkant som sträcker sig flera årtionden tillbaka. Tekniken med energibesparing och energiåterföring har också länge funnits företagets produkter, framför allt i de komponenter som används i exempelvis lyftkranar och hissar. Nu lyfter man fram samma egenskaper i produktsortimentet med industrirobotar.

– Alla våra robotar med hanteringsvikt på 35 kg eller mer som använder YRC1000 styrsystem, kan omvandla rörelseenergin återföra den till elnätet. Helt utan extra utrustning. Och det gäller även för de externaxlar som används i robotsystemet, säger Niklas Richardsson, Business Unit Manager Yaskawa Robotics Division.

Robotar och energiåtervinning – vad innebär det i praktiken?Hur mycket energi som går att återvinna på det här sättet, beror förstås på vilket rörelsemönster som den aktuella roboten har. Med arbetsuppgifter som exempelvis hantering, palletering eller maskinbetjäning – kan industrirobotens servomotorer avge värmeenergi som i stället kan användas för att generera elström.

– Lågt räknat kan det vara runt 8–10% för en robot som hanterar 35 kg eller mer, och upp till 25% för våra större robotar, avslutar Niklas.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>