Värmebölja i sommar – så här kyler du fritidshuset på ett smart sätt
Hem ENERGI Så här kyler du fritidshuset på ett smart sätt

Så här kyler du fritidshuset på ett smart sätt

Publicerat av: Redaktionen

Värmeböljorna blir allt vanligare och allt fler har köpt kylanläggningar och fläktar till sina sommarhus samtidigt som svenska hus är dåligt rustade för varmare klimat.

 Så här styr du kylanläggningen på ett smart och smidigt sätt samtidigt som du håller koll på elförbrukningen.

Inför svenska sommaren rapporteras nu om mängder av värmeböljor: Indiens snittade på 37 grader under april medan Pakistan toppade månaden med 47 grader samtidigt som Grekland och Spanien redan i maj parkerade kring 30-gradersstrecket.

Det mesta talar för en lång och varm sommar och vi svenskar anpassar oss nu snabbt efter förändrade klimatförhållanden.

Enligt Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen har försäljningen av fasta och portabla kyllösningar ökat med omkring fyra miljarder sedan 2010 och kedjor som Elon, Elgiganten och Netonnet rapporterade att försäljningen av fläktar och portabla ac-anläggningar fortsatte att öka kraftigt förra sommaren. Ett enkelt sätt styra ac-anläggningar är att koppla upp dem med hjälp av en smart termostat och en enkel app.

  • Med hjälp av smarta termostater anpassar man kylningen efter väder och håller koll på att fönster och dörrar är stängda. Geofencing-teknik gör att kylningen automatiskt stängs av så fort den siste personen lämnar hemma – allt för att inte slösa med energi och kostnader i onödan, säger säger Christian Deilmann, grundare av och CPO på smarta termostatföretaget Tado.

En förklaring till svenskarnas iver att köpa ac-anläggningar för hus och stugor är vårt sätt att bygga – svenska hem är är bra på att hålla värmen inne under kalla årstider men däremot dåliga på att klara av värmeböljor. Våra hem värms upp, enligt en undersökning från Tado, dubbelt så snabbt som hem på sydligare breddgrader.

I undersökningen kartlade Tado hur snabbt inomhustemperaturen steg under tre timmar av soligt väder, vid en inomhustemperatur på 20 grader och en utomhustemperatur på 30 grader. Undersökningen omfattade 300 000 bostäder i Europa varav cirka 1000 i Sverige. Efter tre timmar var temperaturökningen 2,2 grader i tyska, italienska och spanska hem och 2,7 grader i franska hem. I svenska hem hade temperaturen ökat med hela 4,6 grader.

  • Värmebölja i sommar – så här kyler du fritidshuset på ett smart sättDet är nog en förklaring till svenskarnas nya intresse för kylning. Men det kostar att driva ac-anläggningar och smarta termostater är en relativt enkel och billig investering för att undvika långsiktiga kostnader, säger Christian Deilmann.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>