Swedfund investerar för att stötta afrikanska medelstora företag att bidra till jobbskapande och lokal ekonomisk tillväxt
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Swedfund investerar för att stötta afrikanska medelstora företag att bidra till jobbskapande och hållbar lokal ekonomisk tillväxt

Swedfund investerar för att stötta afrikanska medelstora företag att bidra till jobbskapande och hållbar lokal ekonomisk tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges utvecklingsfinansiär Swedfund investerar totalt 45 miljoner USD i två kreditfonder för att stötta hållbar ekonomisk utveckling och jämställdhet.

Kriget i Ukraina har en stor påverkan på den globala ekonomin vilket bland annat resulterat i stigande inflation och räntor.

Det har även påverkat både tillgången till och människors möjlighet att ha råd med mat, bränsle och andra varor.

De makroekonomiska effekterna blir ytterligare ett lager som adderas till existerande utmaningar i Afrika söder om Sahara, som nyligen påbörjat den ekonomiska återhämtningen efter coronapandemin.

Att stärka tillväxten och motståndskraften hos små och mellanstora företag är avgörande för jobbskapande och lokal ekonomisk utveckling. Många afrikanska medelstora företag har svårt att få finansiering från banker eftersom de saknar säkerheter och formell kredithistorik. Utvecklingsfinansiärer som Swedfund har en viktig roll att fylla genom att stötta aktörer som arbetar för att fylla detta finansieringsgap.

Swedfund investerar i två ledande kreditfonder baserade i Afrika, BluePeak Private Capital Fund (BluePeak) och Vantage Mezzanine Fund IV (Vantage). Syftet med investeringarna är att öka tillgången på långsiktigt tillväxtkapital för afrikanska medelstora företag, och att bidra till företagens fortsatta tillväxt. Detta förväntas leda till betydande jobbskapande liksom ökad tillgång till viktiga varor och tjänster, som mediciner och uppkopplings- och kommunikationstjänster.

– Genom dessa två investeringar kommer Swedfund att bidra till att fylla finansieringsgapet för afrikanska medelstora företag. Fonderna tillhandahåller skräddarsydd finansiering, som ger företag möjlighet att fokusera på att växa och skapa arbetstillfällen, säger Maria Håkansson, VD Swedfund. Vi ser även fram emot att jobba nära fondförvaltarna med att utveckla deras strategier för ökad jämställdhet, såväl inom den egna organisationen som i portföljbolagen, fortsätter Maria Håkansson.

BluePeak tillhandahåller skräddarsydda kapitallösningar för små och mellanstora företag inom olika sektorer över hela Afrika, för att stötta bolagens tillväxt och bidra till positiv och ekonomisk utveckling. BluePeaks finansieringslösningar riktar sig mot små och medelstora företag som har ett specifikt engagemang för gender-lens investeringar, minskad ojämlikhet och begränsa klimatpåverkan. BluePeak är 2X Challenge-kvalificerade genom deras arbete att accelerera kvinnors ekonomiska egenmakt och att främja jämställdhet, såväl hos fondförvaltaren som i portföljbolagen. Swedfund investerar 20 miljoner USD i BluePeak.

Swedfund investerar för att stötta afrikanska medelstora företag att bidra till jobbskapande och lokal ekonomisk tillväxt

Foton från två av de portföljbolag som BluePeak och Vantage har investerat i

Vantage är den största och en av de mest erfarna mezzanin-investerarna på den afrikanska kontinenten. Fokus ligger på medelstora företag med hög tillväxt. Vantage investerar över flera sektorer, men prioriterar några sektorer som särskilt bidrar till positiv samhällsutveckling, som informations och kommunikationsteknik, sjukvård och infrastruktur. Swedfund investerar 25 miljoner USD i Vantage.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>