Säkrare spårunderhåll och färre tågförseningar med ny app
Hem TRANSPORT Säkrare spårunderhåll och färre tågförseningar med ny app

Säkrare spårunderhåll och färre tågförseningar med ny app

Publicerat av: Redaktionen

Thomas Tydal bytte spår från IT-branschen och blev lokförare men insåg snart att hans IT-kunskaper behövdes för digitalisering av det svenska järnvägssystemet.

På Elmia Nordic Rail presenterar Tydal Systems senaste appnyheten Vilicus Moneo.

– Vi är sju personer i Tydal Systems idag, tre av oss är också lokförare, och tillsammans utvecklar vi system som underlättar för arbete ombord på tåg, säger Thomas Tydal, vd och utvecklare.

Företaget har tagit fram både webb- och mobilapplikationer med datadrivna lösningar på allt ifrån personalplanering och grafiska tågvägar till körorder, tågläge och EcoDriving.

– Det är första gången vi ställer ut här på Elmia Nordic Rail men vi märker att många besökare på mässan ändå känner igen oss genom appen 1409 som har mer än 45 000 användare idag, säger Thomas Tydal.

Mindre risk för trafikstörningar

Tydal Systems delar monter med Solberga Station som också är partner i det senaste utvecklingsprojektet – gränspunktsdetektorn Vilicus Moneo. Appen fungerar som stöd för personal som arbetar på spårbundna arbetsmaskiner. Många tågförseningar idag hänger ihop med spårunderhåll som orsakar kostnader både för trafikföretag och spårentreprenörer i form av viten liksom insatser som kräver extra personal och tid för utredning.

– Idén som vi utgick ifrån var att göra banarbetet säkrare och minska risken för fel och trafikstörningar med hjälp av GPS som varnar när du kommer nära gränspunkten för arbetssträckan, säger Thomas.

Michael Carlsson, utvecklare och konsult på Solberga Station fortsätter:

– Det finns ett tydligt behov av bättre kontroll över var man befinner sig. En oförutsedd händelse kan lätt eskalera till enorma kostnader i form av miljonbelopp – och i värsta fall en olycka. Men med vår app finns en lösning som kan se till att det här inte händer.

Söker testpiloter på Elmia Nordic Rail

Genom att synas på Elmia Nordic Rail hoppas Tydal Systems och Solberga Station få intressenter för den nya appen som lanserades tidigare i år.

Säkrare spårunderhåll och färre tågförseningar med ny app

Tydal Systems ställer ut på Elmia Noridc Rail 2023. Digitalisering är ett viktigt verktyg för säkrare banarbete och punktligare tågtrafik, konstaterar Thomas Tydal (tv) och Michael Carlsson (th).

– Vi söker också testpiloter eftersom vi fortfarande samlar in erfarenheter, tankar och förslag till vidare utveckling, säger Michael Carlsson.

För Solberga Station är det inte första gången man syns på Elmia Nordic Rail.

– Det brukar vara givande att ställa ut här. Förra gången fick vi många bra möten som ledde till jobb, säger Michael Carlsson.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>