Solenergipionjär från Arizona blir professor i Dalarna
Hem ENERGI Solenergipionjär från Arizona blir professor i Dalarna

Solenergipionjär från Arizona blir professor i Dalarna

Publicerat av: Redaktionen

Vid den akademiska högtiden 2025 installeras André Augusto som professor i energiteknik vid Högskolan Dalarna.

Med expertis inom solenergi och hållbarhet driver han forskning som stärker samarbeten och utvecklar innovativa lösningar för energiomställningen.

– Att bygga en stark forskningsmiljö och förbättra tvärvetenskapligt samarbete är avgörande för att hantera energiomställningens utmaningar. Vårt arbete vid Högskolan Dalarna gör redan avtryck, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla innovativ och samhällsrelevant forskning, säger André Augusto i ett pressmeddelande.

Från Arizona till Dalarna – en forskares resa

Solenergiexperten André Augusto blir ny professor

Under det senaste året har André varit en nyckelperson i etableringen av Högskolan Dalarnas Centrum för hållbar energiforskning (SERC), ett tvärvetenskapligt initiativ som samlar forskare från olika områden för att driva forskning inom energi och hållbarhet.

Som centrumledare arbetar han för att fördjupa samarbetet mellan akademi, industri och offentlig sektor.

– SERC grundades för att skapa en stark tvärvetenskaplig forskningsmiljö som tar sig an verkliga energiproblem. Vi har lagt en viktig grund, men mycket arbete återstår för att driva innovation och hållbarhet framåt, säger han.

En ledande roll i solenergiforskningen

André Augustos egen forskning spänner över flera områden, men hans expertis inom solenergi och laboratoriebaserad forskning har varit central för att utöka högskolans kapacitet. Med stöd från Tillväxtverket och Region Dalarna utvecklas sol- och batterilabbet vid det nya campuset, vilket gynnar experimentell forskning och innovation. Inom dessa insatser utvecklas metoder för att övervaka solcellssystem med hjälp av maskininlärning och specialiserad bildteknik.

Att integrera forskning i utbildningen är en viktig del av Andrés arbete. En stor satsning är utvecklingen av magisterprogrammet i solenergiteknik, där fler laboratoriekurser och projekt införs för att ge studenterna bättre förberedelse för industrin. En förstärkt laboratoriemiljö kommer att gynna både solenergiutbildningen och andra utbildningsprogram genom ökat samarbete mellan institutioner.

André samarbetar aktivt med nordiska partners för att utveckla solcellslösningar anpassade till regionens unika förhållanden. Han fokuserar även på solcellssystemens hållbarhet och utvecklar metoder för livscykelanalyser, återvinning och förlängd livslängd för framtidens solcellsteknik.

Från Arizona till Dalarna – en forskares resa

Bland solceller på taket till Campus Borlänge

Nationellt leder han arbetsgruppen för hållbarhet och livscykelanalyser vid SOLVE, det svenska forskningscentret för solel, i samarbete med RISE (Research Institutes of Sweden AB).

Internationellt representerar han Sverige i en arbetsgrupp inom Internationella energirådet (IEA) med fokus på solcellers hållbarhet. Där arbetar han tillsammans med RISE och Chalmers tekniska högskola för att främja bästa praxis för tillverkning, användning och återvinning av solceller.

En ny riktning – från Arizona till Dalarna

År 2022 bedrev André tillämpad forskning om fotovoltaiska material vid Arizona State University i USA, där han arbetade i världsledande laboratorier. Under denna tid insåg han att solcellsindustrin utvecklades snabbare än den akademiska forskningen, vilket fick honom att fundera på var han kunde göra störst nytta.

Den insikten ledde honom till Högskolan Dalarna, där han såg möjligheten att arbeta i en tvärvetenskaplig och samarbetsinriktad forskargrupp inom energi och hållbarhet. Trots sin relativt lilla storlek i europeiskt sammanhang utmärker sig forskargruppen för energi och byggd miljö genom sitt engagemang för samhälle, industri och offentlig sektor.

– Tvärvetenskap är avgörande för mig, och att hitta en forskargrupp med ett tydligt gemensamt mål blir allt mer sällsynt. Det var precis vad jag fann vid Högskolan Dalarna, och därför valde jag att flytta hit, säger André Augusto.

Högskolan Dalarna erbjuder en flexibel och modern utbildningsmiljö med stark koppling till arbetslivet. Forskning och utbildning täcker ett brett spektrum av ämnesområden, från teknik och hälsa till språk och kultur. Genom nära samverkan med näringsliv och samhälle bidrar vi till både regional och global utveckling

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>