Nu finns en lokalt producerad soppåse från Värmland gjord av papper.
Soppåsen, eller sop-pôsen som man valt att kalla den, var från början en idé hos Karlstadsbor som nu blivit till en fysisk produkt.
Målet med sop-pôsen är att minska plasten i restavfallet.
Vad vi förvarar våra sopor i har de senaste åren förändrats. Idag köper de flesta plastpåsar på rulle, i stället för återanvända en plastpåse de burit hem maten i från affären. Att använda sop-pôsen gjord av förnybar råvara är ett sätt att minska plasten i restavfallet.
Sedan tidigare finns en papperspåse för vårt matavfall, och nu kan vi även slänga det som åker ner i soppåsen i en lokalt producerad papperspåse.
Lokalt producerad för att minska plasten i restavfallet
Karlstads Energi har fått flera kundförslag om att det borde finnas en pappersbaserad soppåse. Därför valde de att ta fram en påse i förnybart material som också följer standarden för en soppåse. Genom ett gott samarbete med Paper Province, Nordic Paper och Tingstad finns nu sop-pôsen till försäljning hos Stora Coop Välsviken i Karlstad.
Utöver att den är ett lokalt alternativ till plast-soppåsar på rulle som ofta transporterats över stora delar av jordklotet, hjälper också den fiberbaserade sop-pôsen till att minska mängden plast i restavfallet. Något som Karlstads Energi arbetar ständigt med.
– En av våra viktigaste frågor när det kommer till avfallshantering är just att minska plasten i restavfallet. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt för våra kunder, därför känns det jätteroligt att vi nu kan erbjuda en lokal, fiberbaserad soppåse till Karlstadsborna, berättar Malin Pettersson, chef för Återvinning på Karlstads Energi.
I Karlstadsbornas restavfall skulle ungefär 60 % av allt det som slängs i soporna kunna materialåtervinnas till något annat. När Karlstads Energi gjorde en plockanalys 2022 av Karlstadsbornas restavfall kunde de se att 23 procent av innehållet i restavfallet är plast som skulle kunna sorteras ut. 7 procent av den plasten består av just soppåsar i plast.
Sista delen i utvecklingsprojektet
Sop-pôsen har gått från idé till en fysisk produkt under flera steg i en affärsutveckling hos Karlstads Energi. Först dök behovet upp varefter en arbetsgrupp med Paper Province, Nordic Paper och Tingstad skapades och en test-påse togs fram. Denna fick Karlstadsbor testa i praktiken och ge återkoppling på.
– Efter första utvärderingen förändrade vi utformningen på påsen så den är bättre anpassad för en sopbehållare de flesta har under vasken. Nu säljs påsen på försök hos Stora Coop Välsviken under en begränsad period, och om vi märker att den landar bra hos slutkonsument kommer fler dagligvaruhandlare kunna köpa in den från Tingstad, fortsätter Malin.
När sop-pôsen hade lanseringsfest utanför Stora Coop Välsviken var det många Karlstadsbor som var nyfikna på den.
– Jag tror många använder plastpåsar av ren vana, om vi lär oss att ställa om och använda en påse gjord av papper kommer det gå utmärkt. Det ska bli kul att få testa den här värmländska påsen, säger Karlstadsbon Marianne Wreifors.
Bakom projektet finns Karlstads Energi, Nordic Paper, Paper Province, Tingstad och Coop Värmland.