Stockholm vill ha fler hyrcyklar, vid sidan av elsparkcyklarna. Nu halverar staden taxan för mikromobilitetsbolag som vill ställa ut cyklar.
– Vi vill minska biltrafiken och göra det lättare att ta sig fram utsläppsfritt, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Företag som Voi, Tier, Lime och Bolt har under många år erbjudit elsparkcyklar på Stockholms gator. Nu vill staden uppmuntra mikromobilitetbolagen att även ställa ut fler hyrcyklar, genom att göra det billigare för företagen.

Nya hyrcyklar är på gång. Foto: Pixabay
– Cyklar används för längre resor än elsparkcyklar och kan i högre grad ersätta bilresor. Dessutom är pedalcyklar bättre för hälsan, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Från och med 15 april 2025 halverar staden taxan för att hyra ut cyklar från 1400 till 600 kronor per fordon och år. Taxan för att hyra ut elsparkcyklar kommer att ligga kvar på 1400 kronor per fordon och år.
– Flera bolag har visat intresse för att ställa ut hyrcyklar, men valt att låta bli eftersom pedalcyklar är dyrare i drift än elsparkcyklar. Nu ger vi företagen en chans att visa vad de går för med bättre villkor, säger Lars Strömgren.
Många längtar efter nya hyrcyklar
Sommaren 2023 var företaget RideMovi ensamt om ett erbjuda hyrcyklar i Stockholm. Under 2024 lämnade bolaget staden och konstaterade att inte de heller hade lyckats få ekonomi i affären. Det betyder att Stockholm i dagsläget står utan hyrcyklar.
– Antalet cyklister i staden ökar snabbt och vi vet att många längtar efter nya hyrcyklar. Förhoppningen är att den nya avgiften kan se till att det finns cyklar på stadens gator redan till sommaren, säger Lars Strömgren.
Stockholm hade tidigare ett upphandlat hyrcykelsystem som tillhandahölls av Stockholm eBikes. Upphandlingen av systemet tog flera år att slutföra och resulterade i hyrcyklar som drogs med problem från start. I maj 2023 hävde staden sitt avtal med leverantören.
– Fördelen med en upphandling är att vi kan ställa hårdare krav på priset och på den geografiska spridningen. Nackdelen är att det tar lång tid och är svårt att ändra om det inte fungerar som tänkt. Vi har inte stängt dörren till en ny upphandling, men först vill vi testa det här upplägget, avslutar Lars Strömgren.