Svevia minskar nedskräpning med smarta skräpkorgar
Hem TEKNIK Svevia minskar nu nedskräpning med smarta skräpkorgar

Svevia minskar nu nedskräpning med smarta skräpkorgar

Publicerat av: Redaktionen

Med sensorer som signalerar fyllningsgrad har antalet tömningar mer än halverats i områdena Farsta och Skarpnäck samtidigt som nedskräpningen har minskat.

Det är resultatet av ett samarbete mellan Svevia och Trafikkontoret i Stockholms stad där ett nytt arbetssätt med hjälp av innovativ teknik har arbetats fram.

─ Överfulla skräpkorgar är inte bara en sanitär olägenhet i stadsmiljöer, de skapar också en känsla av otrygghet och misstrivsel hos invånarna. Samtidigt innebär en alltför frekvent tömning onödiga kostnader och en ökad miljöbelastning. I samarbete med Trafikkontoret i Stockholms stad jobbar vi för att hitta den mest kostnads- och miljöeffektiva lösningen på tömning av skräpkorgar i stadsmiljö, säger Andreas Bäckström, Svevia.

På uppdrag av Trafikkontoret arbetar Svevia som entreprenör för löpande gatudrift, renhållning och tömning av skräpkorgar i Farsta och Skarpnäck. Traditionellt styrs den typen av driftuppdrag med en överenskommen frekvens, där samma platser besöks, på samma tidpunkter enligt ett fastlagt schema. Sedan april 2022 driver Trafikkontoret i Stockholms stad och Svevia ett gemensamt innovationskontrakt, med fokus på hållbara, smarta arbetssätt baserade på moderna IoT-lösningar.

─ Nedskräpningen har minskat betydligt, vilket är viktigt för trygghet och trivsel. Antalet tömningar är 65 procent färre och tidsåtgången för åtgärder har minskat med en tredjedel, jämfört med det tidigare fasta schemaupplägget, säger Andreas Bäckström, Svevia.

Svevia minskar nedskräpning med smarta skräpkorgarI sopkorgarna har Svevia monterat intelligenta sensorer som skickar signaler till ett specialanpassat systemstöd när det är dags för tömning. Utifrån systemet kan Svevias renhållningsarbetare planera sin dagliga rutt. Systemet använder också informationen till att skapa mönster och optimera körvägar, vilket innebär att arbetet blir alltmer effektivt med tiden. Än så länge finns inga färdiga beräkningar på miljövinster, men sett ur ett helhetsperspektiv är alla parter är övertygade om att sådana finns.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>