Swedfund gör sin första investering i förnybar energi i Indonesien
Hem GRÖN EKONOMI Swedfund gör sin första investering i förnybar energi i Indonesien

Swedfund gör sin första investering i förnybar energi i Indonesien

Publicerat av: Redaktionen

Swedfund, Sveriges utvecklingsfinansiär, har investerat 10 miljoner dollar i Xurya, ett innovativt indonesiskt solkraftsföretag.

Investeringen är en del av en finansieringsrunda på 55 miljoner dollar ledd av Norfund, Norges motsvarighet till Swedfund.

Investeringen i Xurya är  Swedfunds första aktieinvestering i förnybar energi i Indonesien, ett land som spelar en stor roll i det internationella arbetet med att bekämpa klimatförändringarna. Indonesien har en befolkning på över 250 miljoner människor – den fjärde största i världen – och är en stor producent och konsument av energi. Xurya möjliggör för företag i hela landet att installera solpaneler utan startkostnader. Detta kommer att leda till minskade koldioxidutsläpp, nya arbetstillfällen och bidra till en hållbar ekonomisk utveckling. Swedfund gör sin första investering i förnybar energi i Indonesien

– Investeringen i Xurya är en viktig milstolpe för Swedfund när vi nu ökar vårt fokus på förnybar energi och utsläppsminskning i Sydostasien. Vi tror att vi genom att stödja innovativa företag som Xurya kan bidra till att påskynda omställningen till en hållbar energiframtid, säger Maria Håkansson, vd för Swedfund i ett pressmeddelande.

– Vi är stolta över att samarbeta med Xurya i vår första aktieinvestering i Indonesiens förnybara energisektor. Med ett tydligt uppdrag att bekämpa klimatförändringar i ett land med höga utsläpp och med fokus på mätbara effekter, ser vi fram emot att aktivt bidra till en hållbar utveckling för både människor och miljö, säger Gunilla Nilsson, Investeringschef för Energi och Klimat på Swedfund.

Minskar CO2-utsläpp med 152 000 ton per år

Hittills har Xurya utvecklat mer än 170 solkraftsprojekt i Indonesien. Xuryas solkraftssystem har bidragit till att undvika koldioxidutsläpp motsvarande 152 000 ton koldioxid per år och skapat mer än 1 600 gröna jobb. Med kapitalet från denna finansieringsrunda förväntas företaget förebygga ytterligare 370 000 ton koldioxid per år.

Swedfund avser genom sitt aktiva ägande att stärka Xuryas kapacitet att hantera miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsrelaterade aspekter. Swedfund bidrar till hållbart värdeskapande genom att främja anständiga arbetsvillkor enligt ILO:s kärnkonventioner, säkerställa att investeringen är i linje med Parisavtalet samt öka jämställdheten inom företaget och dess värdekedjor.

Swedfunds investering stödjer Indonesiens övergång till en koldioxidfri ekonomi.

Om Xurya:

PT Xurya Daya Indonesia (Xurya) är ett indonesiskt företag inom förnybar energi med en vision om att revolutionera den indonesiska energisektorn. Xurya är pionjärer med sin affärsmodell där företag hyr solkraftsinstallationer utan förskottsbetalning, vilket stimulerar en övergång till solenergi. Xurya strävar efter att göra det enklare för företag att använda ren och förnybar energi genom att erbjuda sina kunder kompletta lösningar som omfattar allt från finansieringsalternativ, teknisk design, genomförbarhetsstudier, installation, drift och underhåll.

Hittills har Xurya installerat och drivit solcellssystem på tak hos mer än 100 företag från olika industrisegment, t.ex. hotell, köpcentrum, sjukhus, kylanläggningar, logistik, industriområden och tillverkningsindustri (t ex stål, bildäck, betong, konsumentvaror, kemikalier, livsmedel och textilier). Xuryas takmonterade solkraftssystem finns över hela Indonesien, från norra Sumatra, södra Sumatra, Lampung, DKI Jakarta, Banten, västra Java, centrala Java, östra Java, Bali, södra Kalimantan och södra Sulawesi.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>