Tata Steel undersöker möjligheten att lagra koldioxid i tomma gasfält under Nordsjön
Hem MILJÖ Tata Steel undersöker möjligheten att lagra koldioxid i tomma gasfält under Nordsjön

Tata Steel undersöker möjligheten att lagra koldioxid i tomma gasfält under Nordsjön

Publicerat av: Redaktionen

Ståltillverkaren Tata Steel undersöker om man kan minska sina klimatpåverkan genom att lagra koldioxid i tomma gasfält under Nordsjön.

Koldioxiden kan även användas återanvändas i växthus för odling.

Tata Steel tillkännagav förra året att man har som företagsmål att bli en koldioxidneutral ståltillverkare i Europa år 2050. Därför undersöker man just nu möjligheten att fånga in koldioxid från företagets ståltillverkning och antingen återanvända det eller lagra det i tomma gasfält under Nordsjön. Något som spelar en viktig roll i bolaget ambitioner att successivt minska sina utsläpp av koldioxid.

Undersökningen har bekräftat att det finns tillräckliga möjligheter för att fånga, lagra och återanvända koldioxid i Nordsjökanalen, ett område som är hemvist åt Tata Steels ståltillverkningsanläggning i nederländska IJmuiden. Ett så kallat CCUS-nätverk (Carbon Capture, Utilization, and Storage) är tekniskt genomförbart och har potential att minska utsläppen av koldioxid med 7,5 miljoner ton per år fram till 2030.

Undersökningen som Tata Steel har genomfört visar även att det inte  finns några tekniska hinder för projektet och att ingen ny teknik behöver utvecklas. Det finns gott om tomma gasfält under Nordsjön där man kan lagra den fångade koldioxiden, och tekniken används redan på andra håll i världen.

Projektet handlar inte bara om lagring av koldioxid. Det finns också initiativ och planer för återanvändning av koldioxid i regionen. Det mest konkreta är återanvändning av koldioxid i växthusodling, men det finns också möjligheter till mineralisering och återanvändning i form av syntetiska bränslen.

Tata Steel undersöker möjligheten att lagra koldioxid i tomma gasfält under NordsjönFakta: Geologisk lagring av koldioxid

Geologisk lagring av koldioxid (CO2) är en teknik där koldioxid från större punktutsläpp av koldioxid, såsom kolkraftverk, gaskraftverk, stålverk och cementindustrier, avskiljs från rökgaser och lagras i geologiska formationer djupt under markytan eller havsbottnen. Det är ett sätt att minska de antropogena (människoskapade) koldioxidutsläppen till atmosfären, vilka annars bidrar till global uppvärmning. Källa: Wikipedia

Fakta: Tata Steel

Tata Steel är en av Europas ledande stålproducenter, med ståltillverkning I Storbritannien och Nederländerna samt tillverkning över hela Europa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>