Tips 1: En elfordonsflotta är inte ett siloprojekt
Om pilotprojektet ska lyckas eller inte beror helt på hur framgångsrikt samarbetet mellan de olika arbetsområdena är.
Ett nära samarbete med elleverantören har stor betydelse för att du ska kunna leva upp till gällande elektricitetskrav. För att säkerställa att den tilltänkta platsen kan förberedas i enlighet med dessa riktlinjer, bör du sätta ihop ett byggprojektteam bestående av entreprenören, elektriker och byggleverantörer. Efter detta är det viktigt att arbetet utförs tillsammans med både företaget som förvaltar platsen och anläggningschefen.
Tips 2: Samarbeta med elleverantören
För att nå bästa resultat när du arbetar med energileverantören behöver du två saker – göra en bedömning av de elmängd du behöver, samt se till så att du har rätt strömförsörjning. För att kunna avgöra hur stort ditt elbehov är bör du analysera hur mycket byggprocessen och belysningen kräver, samt uppskatta antalet elfordon och hur deras driftsprofiler ser ut. Dessutom bör du värdera vilken elkapacitet som krävs för att ladda alla dina elfordon, inklusive de som förväntas driftsättas senare, då påbyggnationer i efterhand kan bli kostsamma.
När du väl känner till energikraven för att ladda elfordonen bör du ta hjälp av de verktyg du förfogar över för att uppgradera strömförsörjningen efter behov. Detta inkluderar såväl tillstånd som byggnadsarbeten på anläggningen. Lyckligtvis behöver de flesta fordonsflottor inte inneha egna mikronät eller batterilagringsmöjligheter. Smart laddningshantering, som till exempel den som ChargePoint erbjuder, kan fördela den tillgängliga elen till alla fordon och balansera den mot belastningen på ett sätt som optimerar flottans laddningsprogram.
Tips 3: Välj rätt partner för din laddningslösning
För att snabbt, smidigt och kostnadseffektivt kunna skala din elfordonsflotta bör du ha rätt partner vid din sida, redan från start. Svårigheter uppstår när du försöker köra laddningshårdvara från tillverkare A med mjukvara från tillverkare B och vill sammankoppla den till befintliga system, såsom telematik- och bränslekort-lösningar. Sådana interoperabilitetsproblem kan fördröja framgångarna och besparingarna för din elfordonsflotta.
Så ta dig tid att välja rätt partner redan från start, vilken exempelvis kan vara en leverantör som erbjuder en integrerad end-to-end-lösning. Detta kan hjälpa dig att spara pengar och tid på lång sikt, då det hjälper dig att kunna skala och även uppnå hållbara framgångar med din flotta. Sök efter en partner med erfarenhet och expertis inom laddningslösningar för flottor och samarbeta med denna kring planering, installation, hårdvara och programvara.
Tips 4: Driftsprofiler för pilotfordonen
Planering är viktigt. Avgör vilka rutter, användningsfall, laddningsmängd och dagliga körsträckor som kommer gälla, samt uppskatta antalet driftstimmar och tillgänglig laddningstid för att kunna skapa en standardprofil för dina pilotfordon, som kan möta de flesta kraven. Om standardavvikelsen från profilen är för hög, gruppera data och skapa ytterligare två till tre driftsprofiler.
Tip 5: Finjustering innan driftsättning
Nu är du äntligen redo att installera laddstationerna och implementera mjukvaran. Den sistnämnda kopplar samman laddinfrastrukturen med andra system, kontrollerar elförbrukningen och tillhandahåller realtidsdata kring laddningsstatus. Elförbrukningen kan därmed optimeras successivt över tid. Nu kan dina elfordon sätta i gång. Tänk på att samla in feedback och insikter från dina förare, för att finjustera rutter och laddningsprogram. Detta kommer att göra ditt pilotprojekt till en framgång och du kan börja tänka på att utöka din elfordonsflotta.