The Absolut Company tecknar miljardavtal – hållbarhet i fokus i nytt 10-årigt partnerskap med Ardagh Group
Hem MILJÖ The Absolut Company tecknar miljardavtal – hållbarhet i fokus i nytt 10-årigt partnerskap med Ardagh Group

The Absolut Company tecknar miljardavtal – hållbarhet i fokus i nytt 10-årigt partnerskap med Ardagh Group

Publicerat av: Redaktionen

The Absolut Company, som ägs av Pernod Ricard, världens näst största vin- och spritproducent, har tecknat ett 10-årigt avtal med Ardagh Glass Limmared AB om leverans av flaskor till Absolut Vodka.

The Absolut Company tecknar miljardavtal – hållbarhet i fokus i nytt 10-årigt partnerskap med Ardagh GroupAvtalet som beräknas vara värt mer än fem miljarder kronor har fokus på hållbarhet och innovation samt säkerställer kapacitet för framtida tillväxt.

– Det är väldigt roligt att se att resultatet av ett nära samarbete mellan två små svenska orter når ut till över 120 marknader runt om i världen. Det stora med det här långsiktiga partnerskapet är att vi kan agera på en världsledande nivå vad gäller innovation och hållbarhet genom hela leveranskedjan, säger Anna Malmhake vd för The Absolut Company.

Ardagh Glass Limmared AB är den största leverantören av den välkända Absolut-flaskan sedan lanseringen för 40 år sedan. Årligen produceras mer än 100 miljoner Absolut Vodka-flaskor i Limmared, som också är Sveriges äldsta glasbruk i drift, grundat 1740. Tillverkningen av flaskor till Absolut Vodka sysselsätter ca 250 personer.

Flaskorna till Absolut Vodka består till mer än 40 procent av återvunnet klarglas, som samlas in och sorteras av Svensk Glasåtervinning i Hammar. Sverige ligger i topp i världen inom glasåtervinning. Över 90 procent av allt glas återvinns i dag och två tredjedelar av allt återvunnet klarglas används vid tillverkningen av flaskor till Absolut Vodka.

– Vi är mycket glada över det förnyade förtroendet från The Absolut Company. Det är en naturlig fortsättning på ett 40-årigt partnerskap. Med det nya avtalet skapas möjligheter att investera för att ytterligare minska klimatavtrycket i tillverkningen, säger Bo Nilsson, vd på Ardagh Glass Limmared AB.

Avtalet löper till 2029 och är The Absolut Companys enskilt största leverantörsavtal. Det säkerställer kapacitet för framtida tillväxt, tillgång till innovationer i världsklass, hög kvalitet och har stort fokus på hållbarhet samt lägsta möjliga miljöpåverkan. En effekt är att utsläppen av koldioxid kan reduceras ytterligare vid tillverkningen av glasflaskorna, vilket är viktigt för båda parter.

Sveriges största livsmedelsexportör med fokus på hållbarhet

The Absolut Company är Sveriges enskilt största livsmedelsexportör, och står för cirka tio procent av livsmedelsexporten. Alla större inköp görs från svenska leverantörer, däribland 350 veteodlare i södra Sverige.

Hållbarhet står i fokus för The Absolut Companys verksamhet. Nyligen utsågs The Absolut Companys ägare, Pernod Ricard till ett av Förenta Nationernas Global Compact LEAD-företag. Pernod Ricard var det enda vin- och spritföretaget på den prestigefulla listan där endast 34 företag ingår. Destilleriet i Åhus är koldioxidneutralt och restprodukten drank återanvänds bland annat som föda till hundratusentals djur inom det svenska jordbruket. Flaskan till Absolut Vodka tillverkas av mer än 40 procent återvunnet klarglas.

Absolut Vodka är skyddat med så kallad geografisk identifikation i form av ”svensk vodka”. GI-märkningen garanterar vodkans ursprung och kräver att den produceras med traditionella svenska ingredienser, säd eller potatis, och svenskt vatten. Ursprungsbeteckningen är av stort värde, både för The Absolut Company och Sverige, då den bidrar till investeringar och sysselsättning hos ett stort antal underleverantörer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>